КПКОНПИ обвини главният архитект на Шабла в конфликт на интереси

0
215

Антикорупционната комисия обвини в конфликт на интереси главният архитект на община Шабла Татаня Нейкова. Установена е била злоупотреба със спорния строеж в с. Тюленово, който се оказа собственост на нейния син.

Припомняме, че КПКОНПИ започна проверка по случая в края на февруари, след като казусът предизвика бурни обществени реакции. Според природозащитници строежът е незаконен, а освен всичко попада и в защитена зона. От РИОСВ-Варна и община Шабла обаче отхвърлиха тези твърдения и заявиха, че всичко е законно.

“Предмет на проверка в конкретния случай са твърденията, че Татяна Нейкова, главен архитект на Община Шабла, е презаверила издадено разрешение на строеж на жилищна сграда, находяща се на самия бряг в с. Тюленово, в полза на своя син – собственик на имота”, се казва в прессъобщението на антикорупцинната комисия.

Нейкова е била назначена за главен архитект на Община Шабла през 2008 година.

През 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м. През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова. На 02.01.2019 г., след съответна молба, още същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. На 26.08.2019 г. Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри, са установили още от КПКОНПИ.

Ето какво още пише в съобщението на комисията:

На заседание на КПКОНПИ на 29.04.2020 г. Татяна Нейкова бе изслушана. Според нея, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност /длъжна е била да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж/, при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е нейн син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина й не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

Тези доводи не бяха приети от КПКОНПИ. С свое решение Комисията установи конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова, като прие, че на 02.01.2019 г. и на 26.08.2019 г. тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес – в интерес на своя син. С решението й е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук