Корнелия Нинова уволни директорите на ВМЗ „Сопот“

Корнелия Нинова обяви смяна на борда на директорите на ВМЗ „Сопот“. Причината са лоши производствени резултати и опити да се разпродава без разрешение на принципала държавно имущество. Вицепремиерът заяви категорично, че няма да търпи подобни действия, източване и разпарчетосване на държавните предприятия. 

Държавната консолидационна компания освобождава ръководството на ВМЗ заради натрупани финансови загуби за повече от един милион лева само за три месеца, обясни Нинова. Освен това освободеният борд на директорите не е изплатил дивидента си към държавата, срокът за което е изтекъл още в края на април. 

„ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лева. Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1,640 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн.“, подчерта тя. Нинова цитира данни от доклад на одитори, според който се забелязва увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. с 21 млн.

В новото ръководство влизат Иван Василев Иванов – доскорошен областен управител на София – област, Мариан Кънчев Йовчев и Камен Николов Шаралиев, „почтени хора“ по думите на министърката.

Относно антикризисните мерки, включващи нулев ДДС за хляба, Нинова коментира, че при обсъждането на актуализацията на бюджета ще се уточни дали без косвения данък да бъдат и някои хлебни изделия.

Коалицията не е обсъждала варианта за поемане на оперативно управление от държавата на руски активи в България и в частност петролната рафинерия на „Лукойл“ в Бургас, каквато идея има „Демократична България“. Това каза в отговор на въпрос на в. „Сега“ вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram