Корнелия Нинова при връщането на мандата: Подадохме ръка за правителство с надпартийни приоритети, но тя не беше поета от новите политически субекти

0
512
Парламентарни избори 2021#

След следващите избори България има нужда от стабилно правителство

 „Уважаеми г-н президент,

Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората – да приеме социални мерки за помощ на хората в кризата, да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост за бъдещите години на България и да започне истинска ревизия за разграждане на модела „Борисов“.

 В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, „Има такъв народ“. Уви, тази ръка не беше поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство, дори и с тези надпартийни за България приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет. Националният съвет взе своето решение, получавайки мандата, веднага да го върнем, и няма промяна оттогава досега. Така че, заповядайте, връщаме мандата.“

Така се обърна към президента Румен Радев председателят на БСП Корнелия Нинова при връчването на проучвателния мандат за съставяне на правителство, който Нинова веднага върна.

По повод изразеното намерение от президента Радев да покани социалисти да участват в служебния кабинет, Нинова добави: “Благодаря за това отношение към българската левица, но моля да ни представите тези хора, за да може нашият Национален съвет да се произнесе, тъй като такива са правилата на партията.“

След церемонията по връщането на мандата лидерът на БСП заяви пред медии: „Отиваме на предсрочни избори, най-вероятно на 11 юли. Избори през лятото крият риск за ниска избирателна активност, даваме си сметка за това. Готови сме за избори. Ние правихме избори само преди месец. Резултатите не бяха добри, очакваме да ги подобрим“.

Нинова отново потвърди: „Нито една партия в парламента не си говори с другите партии, нито помежду си. Това е лошото за България – че в този парламент нямаше диалог. Че надделя партийното его и личният егоизъм и желанието да се отиде спешно на избори, за да се спечелят още повече гласове. Това политическо късогледство доведе до тази ситуация“.

Корнелия Нинова коментира и заявлението на президента да покани представители на БСП да участват в служебното правителство: „Ние сме партия, в която решенията се вземат от колективните органи. Аз не съм нито Бойко Борисов, нито Слави Трифонов, да информирам обществото какво ще прави партията по Фейсбук. Решение за участие на наши министри в правителство, каквото и да е то – наше, друго или служебно, взема само Националният съвет на партията.“

По нейните думи след следващите избори трябва да има стабилно правителство, защото социалната и икономическата криза се задълбочават, а здравната още не е отминала. „Предстоят зимни месеци след изборите, затова се надяваме разумът да надделее. Разбира се, това не означава задкулисие и безпринципни сговори на тъмно. Но означава държавнически разум за бъдещето на България“, добави Корнелия Нинова.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

Корнелия Нинова при връщането на мандата: Подадохме ръка за правителство с надпартийни приоритети, но тя не беше поета от новите политически субекти (bsp.bg)

реклама