Корнелия Нинова: Избори сега са много опасни за България. Трябва да опитаме с правителство на малцинството

Правителство на малцинството ще доведе до по-качествено законодателство, изтъкна икономическият министър и лидер на БСП

„Изправени сме пред избор по кой от два пътя да тръгне страната. Единият е правителство на малцинството, което е труден път. Другият е предсрочни избори, което може да бъде фатално. Правителство на малцинството е по-добрият вариант и ние трябва да опитаме.“ Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Нинова посочи, че правителство на малцинството е необходимо най-малко, за да се приеме актуализацията на бюджета. „Не можем в този момент да оставим пенсионерите без увеличение на пенсиите, младите семейства без данъчни облекчения, парите за земеделците, за да си осигурим храната наесен, намаляването на ДДС, премахването на акциз на горива, компенсациите за бизнеса за тока. Това е задача номер едно. Ако сме отговорни хора, малко да се свалят емоциите и да започнем  по-хладнокръвно да мислим, че ако актуализацията на бюджета не се случи, ще изправим държавата  и хората пред огромен проблем“, обясни икономическият министър.

На второ място тя постави нуждата да се приемат 20 закона, за да може Планът за възстановяване и устойчивост да стане реалност. „Тоест ни е нужен работещ парламент“, подчерта Корнелия Нинова.

„Третото е, че усвояването на тези средства върви с приемането на реформи, които нашето правителство обеща да направи“, добави лидерът на БСП.

Министър Нинова определи като много опасни за България предсрочни избори сега – в ситуация на война и кризи. „Ще оставим всички тези хора без подкрепа в кризата. Няма да има увеличение на пенсиите, няма да има подкрепа за деца и семейства, средства за земеделски производители. Сигурна съм, че редица предприятия ще фалират и ще се увеличи безработицата, ако не гласуваме да изземем свръхпечалбите на енергийните дружества и да подкрепим индустрията. Това ще се случи, защото при служебен кабинет на президент няма парламент и няма кой да приеме тези мерки. Второто е, че няма кой да приеме 20-те закона за Плана за възстановяване и устойчивост. Това е дългосрочен риск за перспективата на България. И трето, ще изправим страната пред тежка есен и зима. Ето това е изборът“, коментира вицепремиерът.

Нинова коментира размяната на реплики между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ така: „Минават се граници и се преминава в обиди и лични нападки, след което трудно се събират хората на разговор – това е грешката, която виждам колегите да правят вчера, а преди това – в предишните кратки парламенти. Затова и от вчера призоваваме: Нека днес да се излеят емоциите, за хладнокръвие от утре и да седнем да разговаряме разумно.“

„Виждам, че общественият дебат е съсредоточен върху това да се брои – тук толкова депутати, там толкова. На мен ми се иска да погледнем по-голямата картина“, каза Нинова и посочи, че правителство на малцинството има един минус и един плюс. Според нея минусът е, че не можеш да бъдеш сигурен, като внесеш нещо в парламента, какви ще са реакциите, дали ще мине и това създава несигурност. А плюсът е, че едно правителство на малцинството ще доведе до по-качествено законодателство. „Това е възпитаващо за самото правителство – да внасяш закони, качествени и с грижа за хората, и нека този, който не ги подкрепи, да обяснява защо не ги подкрепя. И в двете страни ще има стремеж – едните да правим качествени закони, другите да подкрепят това, което е добре, без това да струва пазарлък“, обясни лидерът на БСП.

По нейните думи не се е усещало, че „Има такъв народ“ ще напуснат коалицията, но се е усещало напрежение, което започнало след гласуването за управител на БНБ. „След това нещо се счупи между колегите от „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Ние винаги сме били в добри отношения с колегите и от „Продължаваме промяната“, и от „Има такъв народ“, и от „Демократична България“. Дори е имало случаи аз да разговарям със Слави Трифонов, след това да разговарям с Кирил Петков. Винаги сме се опитвали, от БСП, да намираме разумния подход“, каза още тя.

Министър Нинова изрази недоумение защо ИТН така остро са реагирали, тъй като разговорът за парите за строителните фирми тече отдавна. „Моето впечатление, че повечето им спорове бяха за постове и за пари, не бяха принципни. Може би затова ние имаме такава балансираща роля в коалицията, защото като партия никога не бяхме повод за спорове за постове и за пари. Винаги търсихме баланса в политиките. Дотук успявахме“, коментира тя.

„Аз виждам нещата така: имаме определен държавен бюджет и трябва мъдро да го разпределим по приоритети – кое е най-важното в момента, кое е второто, кое е третото. Това, което ние предложихме – първо, да стабилизираме икономиката, второ, да се справим с цените, инфлацията и доходите. Изглежда, че колегите от ИТН смятат, че първо трябва да е строителството на пътища“, добави вицепремиерът.

„Винаги са ме изумявали хора, които знаят, че това, което говорят е лъжа, и с лекота го разказват по телевизиите“, коментира Корнелия Нинова относно публичните изяви на представители на бившето ръководство на ВМЗ Сопот. Тя цитира отчетът, подписан от същото ръководство, според който за първото тримесечие на тази година предприятието е на загуба 1,3 млн., а за края на 2021 г. – на печалба от 3,2 млн. „И вижте този колега какво казва: „Не е вярно, ние имаме милиони в банката. Това, което сме отчели, е просто на счетоводна загуба.“ Значи ти излизаш и сам се обвиняваш в извършено престъпление. Имат милиони, а отчитат на държавата загуба. Защо? За да не платите данъци? Да не платите дивиденти? Да не увеличите заплатите на работниците?“, изтъкна министърът на икономиката и индустрията.

Нинова съобщи, че идва от среща със синдикатите и досегашното ръководство на ВМЗ. „Какво заварвам – работниците искат увеличение на заплатите и на ваучерите за храна. Старото ръководство не иска да даде това увеличение. И двете страни бяха наежени, нямаше разбирателство. Два часа съм била на преговори,  постигнахме го – с 200 лв. се увеличават заплатите на работниците, ваучерите им за храна стават от 80 лв. на 200 лв. Заводът има възможност да плати на работниците. От първия ден откакто съм министър съм им казала – първата ви задача е да повишите доходите на хората. Шест месеца няма резултат. Днес отидохме, два часа разговаряхме и подписахме протокол. Хората ще си получат увеличението на заплатите, защото са си го изработили“, каза тя.

Министър Нинова подчерта, че години наред държавните предприятия са се източвали, като на входа и на изхода са се поставяли определени фирми и са се отчитали „счетоводни загуби“. „Е, няма да бъде повече така. И го казвам на всички ръководители на държавни предприятия. Ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват даже по-добре от частните. Ще се управляват професионално, прозрачно, в интерес на държавата и на работниците в тях. И всяко ръководство, което не отговаря на тези високи изисквания, ще си ходи“, категорична бе Корнелия Нинова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram