Корнелия Нинова: Докато водим разговори за правителство, да направим мнозинство за Бюджет 2022

Първи думи на лидера на БСП след края на изборния ден

Първо искаме да благодарим на всички български граждани, които гласуваха, въпреки притесненията от ковид кризата и машинния вот. Да благодарим на всички, които ни подкрепиха и на членовете, симпатизантите, активистите за активната кампания, която направихме. Ниската избирателна активност, и то на президентски и парламентарни избори заедно, е много силна камбана за проблем към всички ни. За апатия, за недоверие у българските граждани към институциите. Това е голям въпрос за държавността и голяма задача пред всички нас да видим как ще го решим за в бъдеще. Ще изчакаме окончателните резултати, за да коментираме и нашите конкретно.

Ние смятаме, че трудното започва от утре. Вече е очевидно, че и „Възраждане“ влизат по предварителните резултати, което прави парламентът още по-фрагментиран и изисква от всички ни по-голяма мъдрост и разум при следващите решения. Когато бъдем поканени за разговори за правителство, ще се отзовем и ще бъдем както досега – диалогични, разумни, с конкретни предложения.

Преговорите за правителство ще бъдат сложни. Конфигурацията в парламента също ще е сложна. Това ще изисква време. Но нямаме време за приемане на бюджета за 2022 г. От опит от 46-ия парламент, когато водихме преговори и за правителство, и за актуализация на бюджета, знаем колко е трудно да се създаде мнозинство за актуализация на бюджета, но тогава успяхме. Докато се водят разговорите за правителство, най-голямото усилие ще бъде да направим мнозинство в парламента, което да приеме бюджета за 2022 г. – още преди да има правителство. Защото в бюджета се залагат всички политики и мерки, особено за трите кризи, в които се намираме – икономическа, социална и здравна. Там също ще положим сериозни усилия. Ние сме подготвили нашите виждания за проект на бюджета за 2022 г. Бих се обърнала отсега към колегите – да търсим от следващите дни разум и съгласие по отношение на политики за приемане на бюджета за 2022 г. През цялата кампания, а и изобщо за нас като партия, винаги на първо място са програмата и политиките. 

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/21377-korneliya_ninova__dokato_vodim_razgovori_za_pravitelstvo_da_napravim_mnozinstvo_za_byudjet_2022.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram