Командироват ваксинирани служители в големите магазини

Шефове командироват свои ваксинирани служители в търговските центрове, достъпни само със зелен сертификат, а тези, които нямат имунизация срещу коронавирус, ги местят в свои малки офиси извън ограниченията. В големите магазини, където няма алтернатива за неваксинираните, се предлага те да излязат в неплатен отпуск или да работят само на открито, защото там откриват сергии на паркингите за клиентите си без документ за ваксина, съобщава информационна агенция „Монитор“.

Според мнозина търговци въвеждането на зелен сертификат за закритите големи обекти на практика принуждава работодателите да пускат свои служители в неплатен отпуск. „Това дали някой ще пусне някого в неплатен отпуск, засега е единственото решение, което голяма част от работодателите са намерили предвид заповедите и мерките, които бяха въведени от Министерството на здравеопазването“, обясни адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

По думите й работодателите нямат особено голям избор на действие в тази ситуация. Според председателя на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев няма чак толкова масово пускане на работници и служители в неплатен отпуск заради ограниченията, породени от въвеждането на зеления сертификат.

Той припомни, че в такива случаи има програма за компенсиране на осигурителния доход на заетите, което е 95% от нетния им доход, тъй като те не дължат върху тези суми данъци и осигуровки. Заради поредната COVID вълна работодатели залагат отново на въртележки в офиса. Целта е да няма струпване на много служители на едно място и в затворените помещения. Това съобщи днис изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Той изтъкна, че заради пандемията вече втора година в IT сектора и администрацията работят на смесен режим. Затова според него тази форма се е указала удачна за служителите.

„Колкото до въвеждането на зелените сертификати, нямаме данни дали има фирми, чиито служители са без такива. Нито пък имаме информация дали някои предприятия ще затворят заради това. От самата асоциация не сме изразявали становище по въпроса все още“, коментира Иванов.

Той изтъкна, че стъпката все пак е възможност за бизнеса да работи, а не да затваря. Не било ясно обаче, ако има пълен локдаун, дали това няма да им нанесе големи щети. Иванов обаче изтъкна, че въпреки скока на цените, икономиката бележи ръст за третото тримесечие в сравнение с този период на миналата година.

„Но тогава икономиката беше много зле и затова не мисля, че тези данни са много показателни. Според мен икономиката през 2021 година като цяло може да се доближи до нивата на тази от 2019 година“, изтъкна Добрин Иванов./КРОСС/