Кога страната ни ще покрие критериите за смяната на лева с евро

Гостува бившия вицепремиер Атанас Пеканов

Трябва да имаме песимизъм на разума и оптимизъм на волята. Виждам оптимистични развития. Смятам, че протестите от преди 4 години на днешния ден бяха исторически важни за България и доведоха до позитивни резултати. На първо място обединение на хората, излизане от летаргията, реформи на институциите, антикорупционни мерки, съдебна реформа. Тогава водач на всичко това беше президентът Радев. Това трябва да го признаем. Това каза в BTV „Тази сутрин“ бившият вицепремиер по управление на европейските средства в четири служебни кабинета Атанас Пеканов.

Остават много неща да се свършат. Промени, които са заложени в Плана за възстановяване се бавят. Надявам се, че колегите от ГЕРБ в този парламент ще имат готовността да го придвижат. Инфраструктурните проекти се забавиха. Не получаваме европейски средства така както получавахме, когато Борисов управляваше – това е вярно. С еврозоната се забавихме. Но трябва да сме реалисти и да се борим това да не се случва, за да не стават жертва другите, позитивните промени, заяви Пеканов.

Така наречената сглобка от части реабилитира някои политически сили. Правителство трябва да има, защото се бавим с много неща. Реформи се бавят. Идеята на конституционните промени бяха голяма грешка на сглобката. Вместо да се занимават с неща, които са зададени по ПВУ, те се занимаваха с други неща. В момента имаме служебен кабинет, който „уж“ трябваше да се контролира от парламента, но парламентът е толкова раздробен, че нито може да контролира служебния кабинет, нито може да взима важните решения. Служебният кабинет няма посока, добави още Атанас Пеканов.

Работата в НС не се движи напред. Пет закона има, които трябва да приемем, за да се получат парите по втория транш по ПВУ. Не видях в кампанията да се говори за тях. Не съм сигурен дали и сега ще се получи. Това забавяне ще доведе до милиони загуби за българските граждани. Имаме още 8 млрд. лева да получим, от които смятам, че ще получим малка част. Според мен ще вземем половината от второто плащане по ПВУ, допълни той.

Не знам как ще се сформира правителство, а трябва. Преди една седмица изглеждаше като да няма шанс да се създаде правителство и с трети мандат. Без политически кабинет не можем да се борим толкова силно за еврозоната. Не можем за това какъв ще бъде следващият бюджет на Европейския съюз. Има голяма вероятност да започнем всички пари, както ПВУ. Това има позитиви, но води и до не толкова добри развития, коментира Пеканов./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *