Коалиционният съвет завърши без яснота – не се разбраха нито за Украйна, нито за нов шеф на БНБ

Без разбирателство по нито една от важните теми – дали да изпращаме оръжие за Украйна, кой да бъде новият шеф на БНБ и да падне ли ветото за Македония, завърши лидерският съвет на коалицията, научи Епицентър. бг

Заседанието започна в 16.00 часа, каквато е била предварителната договорка. На предишното заседание било решено лидерският съвет на коалицията да се събира всяка неделс в 16.00 часа, за да подготвя програмата на управляващите за следващата седмица.

След три часа дебати партньорите в изпълнителната власт не постигнали консенсус по нито една от темите.

Единствената официална информация бе снимка във Фейсбук, публикувана от премиера Кирил Петков, на която се вижда, че във форума участват той, Корнелия Нинова, Тошко Йорданов, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Георги Свиленски и Владислав Панев.

На снимката се забелязва, че Тошко Йорданов показва среден пръст – неясно защо и към кого. 

По темата за бъдещия гуверньор на БНБ

Нито Кирил Петков, нито Тошко Йорданов отстъпили от внесените от нехните партии кандидатури – на Андрей Гюров и на Любомир Каримански.

Не помогнали уверенията на другите участници в съвета да се стигне до вътрешен коалиционен консенсус, не били взети под внимание и изказаните мнения, че нито единият, нито другият показаха качества за този пост и че е по-добре да се започне нов конкурс с участитето на истински банкери експерти.

На моменти Петков и Йорданов изостряли тона по между си. Накрая решението било – и двете кандидатури влизат в залата и парламентът решава.  А там спорът ще го реши опозицията – ГЕРБ и ДПС.

По-рано коалиционните партньори от ПП, БД, ИТН и ДБ се опитаха да се разберат за единна кандидатура за пост №1 в БНБ, но безуспешно. Преди седмица се проведе и специално заседание на коалиционния съвет по темата, което също бе безрезултатно.

В четвъртък двамата кандидати за гуверньор на БНБ Любомир Каримански от ИТН и Андрей Гюров от ПП бяха изслушани от Бюджетната комисия в парламента, но възторг от представянето и на двямата нямаше.

По темата дали да изпращаме оръжие за Украйна

Лидерът на БСП Корнерлия Нинова категорично заявява, че това е червена линия за участието на БСП в правителството и че тя няма да подпише такова решение. Въпреки внесеното от ДБ предложение за решение на Народното събрание лидерите на коалицията и по този въпрос нямали единно мнение. По-скоро се смята, че няма да се стигне до такава ситуация, която да изисква от нас да пращаме оръжия за воюваща страна. 

„Позицията на БСП за изпращането на военна помощ в Украйна е ясна. Това за нас е червена линия“, заяви Георги Свиленски от БСП преди коалиционния съвет.„БСП няма да допусне изпращането на военна помощ за Украйна”, категоричен бе председателят на ПГ на БСП.

Самата Нинова многократно подчертава, че няма да допусне оръжие за Украйна да бъде изнесено от България.

Според военния министър Заков подобен дебат в парламента е малко закъснял.„България не може да предостави този особен вид оборудване, от което има необходимост Украйна, например самолети и противовъздушни системи и т.н. Става дума за много специфично оборудване. Това специфично оборудване ние не можем да го предоставим наистина какво можем?“, категоричен е министърът.
Министерството на отбраната вече е задвижило процедура по предоставяне на каски и бронежилетки за населението на Украйна. .

По темата за Македония – бъдещ взрив в правителството

И ако по тези две теми, каквото и да бъде решението, коалицията няма да се разпадне, то по темата за Македония – управляващите ще бъдат изправени пред взрив.

От публичните изявления на премиера Кирил Петков е ясно, че той търси начини да направи така, че ветотото на България за РСМ да падне в края на юли. Личи си, че е поел ангажимент това да стане на всяка цена, без да отчита последиците нито за живота на това правителство, нито за държавата. Нинова, Трифонов, Христо Иванов и Атанасов са категорични, че ветото не може да се вдигне без да Скопие да изпълни краузите по Договора. 

 За Кирил Петков обаче това няма значение, защото той се движи под външен диктат.

По информация на Епицентър.бг премиерът дори обмисля през юни-юли да внесе вот на доверие към правителството по темата за Македония. но, ако той наистина предприеме този ход, ще повтори съдбата на Филип Димитров, който в постоталитарната история бе първият премиер, паднал от власт, след поискан вот на доверие.

Преди два дни Кирил Петков обяви, че чака изключително позитивни сигнали от съвместната Историческа комисия, която заседаваше два дни в Скопие. Днес обаче нейният зам.-председател доц. Наум Кайчев определи резултатите като „твърде скромни“.  За богомилството са постигнали съгласие, но за същността и произхода на Охридската архиепископия – преговорите ще продължат. Следващата среща ще е в София на 12 и 13 май. Разговорите вървят доста бавно, подчерта доц. Наум Кайчев. 

Така че, премиерът не може да се опре дори и на Историческата комисия, за да наклони везните за отваряне пътя на Скопие към Брюксел. А всички социологически проучвания показват, че българските граждани са втвърдили позициите си по отношение на Македония.

И ако Кирил Петков тръгне срещу народа – изходът ще бъде само един – сваляне от власт. 

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram