Карикатури от жени са изложени в Музея на хумора и сатирата в Габрово

0
609
Парламентарни избори 2021#

От днес до 17 май Музеят на хумора и сатирата в Габрово излага рисунките от първия в света карикатурен конкурс, в който право за участие имат само жени. На 8 март организаторите от United Sketches – международна организация, защищаваща свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание, официално ще обявят победителките.

100 карикатури на 52 художнички от цял свят са финалисти в конкурса Women Cartoonists International Award. В надпреварата се включиха над 1000 творби от 260 карикатуристки, впечатлили организаторите с изтънченото равнище на рисунъка и дълбочината на политическите и екологични послания в тях. 

„Въпреки че жените са по-малко от 5% от политическата карикатурна общност, през последните години се оказват едни от най-мощните и ефективни имиджмейкъри в света. Те са с остри лакти и остри пера и успяват да обособят едно ново пространство, където да се чуят гласовете им, особено по време и след движението на Арабската пролет, както и в Южна Азия.  Този конкурс акцентира върху творчеството на жените карикатуристи с надеждата то наистина да бъде забелязано от редактори и издатели, от глобалната общност карикатуристи и от целия свят“, казва д-р Робърт „Бро“ Ръсел, изпълнителен директор на Международната мрежа за права на карикатуристите (CRNI). 

Подбраните от селекционния комитет творби ще бъдат показани в много други галерии и музеи по света благодарение на партньори на наградата като Micro Galleries, Center for the Аrt of Political Cartoon и други.Селектираните автори и карикатури ще бъдат представени и публикувани в онлайн платформите на United Sketches и на партньорските организации. Следваща спирка на изложбата е  Музеят на труда в Швеция, където тя ще гостува от 30 май до 13 септември 2020. 

Скиф бг

реклама