Караянчева се чуди какво да прави с извънредното заседание на НС

0
479

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева размотава искането на социалистите за свикването на извънредно заседание, на което да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. Миналия четвъртък ПГ на БСП внесе в парламентарното деловодство предложението си, а по парламентарния правилник Караянчева трябва да го свика не по-късно от седмица. Социалистите дори настояха заседанието да е в понеделник, 10 август, тоест вчера, но се оказа, че парламентарният шеф не им отговарял на официалните запитвания и те били в абсолютно неведение. 

Според депутати от БСП, с които „Сега“ разговаря, Караянчева можела да насрочи заседанието в последния възможен момент – в сряда вечерта и така изслушването на Борисов, което ще е под формата на парламентарен контрол, да се случи „на две, на три“ в четвъртък и всичко да е само „проформа“ без премиерът да им отговори на конкретните питания.  

Засега не е ясно дали мнозинството – ГЕРБ и патриотите, ще осигурят нужния кворум за провеждането на извънредното парламентарно заседание.

Оказва се обаче, че има и друг сериозен проблем. Народните представители ще заседават в екстремни условия, тъй като в края на юли бе последното заседание в сградата на пл. „Народно събрание“ и вече е стартирал мащабен ремонт на стаите на парламентарните групи, а системата за гласуване в пленарната зала е демонтирана. Тя трябва да бъде сложена в новата зала в бившия партиен дом на пл. „Независимост“, която пък се планира да бъде открита помпозно за есенната сесия на НС. Монтирането на системата не било направено още там. Депутати твърдят, че и на новото място все още не може да се заседава и подозират, че именно неуредиците около залите са и една от причините Караянчева да протака решението за извънредното заседание. 

Тя обаче не може да не го свика, тъй като парламентарният правилник е със силата на закон. „Сега“ няколко пъти опита да се свърже с Цвета Караянчева, но тя не отговори на мобилния си телефон. От пресцентъра на НС каза, че чакат разпореждане за насрочване на заседание, което трябва да се случи до четвъртък. 

В същото време управляващите заявяват, че функционирането на парламента им е особено важно и затова Борисов не подава оставка, защото трябва да бъдат приети „изключително важни законопроекти“, които са свързани с икономическите и социалните мерки по коронакризата. 

Освен да ги запознае какво възнамерява да прави занапред по тези мерки, от БСП настояват премиерът и министърът на вътрешните работи да отговорят за „за недопустимото насилие над журналисти и граждани по време на Националната конференция на ПП ГЕРБ“ миналата седмица.

Източник: „Сега“, Автор: Таня Петкова

Гласове

Снимка: БулФото

Коментари от Фейсбук