Карадайъ пред Радев: Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезе България в Шенген и еврозоната

Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезе България в Шенген и еврозоната, заяви пред президента Румен Радев лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той припомни, че при участие на Движението в управлението страната е станала член на НАТО и ЕС.

ДПС бе четвъртата политическа сила, която дойде на „Дондуков“ 2 за консултации с президента Румен Радев преди връчването на първия мандат.

Направи впечатление, че разговорът на Радев с Карадайъ, преди медиите да бъдат помолени да напуснат, продължи най-дълго.

Мустафа Карадайъ занесе баклава на Радев за Шекер байрам. Лидерът на ДПС дойде на „Дондуков“ 2 заедно със зам.-председателя на партията Йордан Цонев.

Поканата на Радев към ДПС за консултациите съвпадна с най-големия мюсюлмански празник – Рамазан байрам, така, както по-рано Радев свика парламента на Велика сряда, по средата на Страстната седмица.

Радев поздрави ДПС за представянето на партията на парламентарните избори. И подчерта, че ДПС е партия с огромен парламентарен опит.

Държавният глава припомни предишните консултации с ДПС:

„Тогава Вие дойдохте с една таблица и предрекохте, че ще постигнем същия резултат (на изборите – б.р.), оказахте се прав. Още тогава вие призовавахте за нов поглед върху политическия поглед и търсене на нови подходи за съставяне на мнозинство“.

„Заложихте в предизборната си кампания необходимостта да се търси диалог, разум и компромис. Според мен това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в българския парламент. Като партия с голям и богат парламентарен опит, бих искал да чуя оценката ви за политическите процеси в 49-отото НС и как оценявате възможността за съставяне на правителство, много важен въпрос. Имаме две много важни задачи – съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа възможно най-рано и законодателната дейност – приемането важни закони, от които зависи бъдещето на страната“, продължи Радев.

„Много ще се радвам, ако по най-бързия се състави правителство. И има риск от несъставяне на правителство. И ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, има риск това да доведе до неуспех и със законодателната дейност“, добави прездентът.

Парламентът има две писти – съставянето на правителство и законодателната програма, посочи в началото на словото си държавният глава.

Имаме исторически прозорец. Трябва непременно да приемем някои закони. Най-важен е законът за държавния бюджет, каза той.

Какви са условията да преминете от опозиция към конструктивен фактор, попита държавният глава.

Радев попита и ДПС колко време е необходим на парламента, за да приеме държавния бюджет.

„ДПС винаги е бил активен участник в приемането на закона за държавния бюджет. Как вие го виждате във времето, защото май месец е изпълнен с празници? Колко време е необходимо за приемане на бюджета, който ще бъде внесен от служебното правителство?“, попита още президентът.

„Това, което казахте за предишните избори, че ние коментирахме, че българският народ е мъдър и след 12 годишното еднолично управление в България създава една и съща структура на Народното събрание, независимо кой е първи или втори и не овластява никого самостоятелно да има мнозинство. Още тогава казахме, че петите ненужни избори ще произведат сходна структура на НС. Това бяха поредните ненужни предсрочни избори, които произведоха сходна структура на НС. Хората имат много проблеми. Обиколихме страната и опитахме да определим дневния ред на обществото – високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи. Поехме ангажимент, че ако сме част от мнозинството за кабинет, ще се опитаме да направим така, че дневният ред на обществото да стане такъв и за политиците“, започна Мустафа Карадайъ.

Въпреки пет пъти избори, някои от уроците все още има да научаваме. Имаме пропуснати 20 дена след изборите, посочи лидерът на ДПС.

„Вместо да се занимаваме как и по какъв начин може да се структурира мнозинство в Народното събрание и как то да работи, ние всъщност наблюдаваме как първите две политически сили влязоха в полето на популизма и определиха законопроекти, които да се разглеждат, без да има субект, който да носи отговорността за тези действия“, продължи Карадайъ.

„Призоваваме още от 2016 г. за нормалност в политиката. Основната на възстановяването на нормалността е диалогът. Това върви и с отговорността пред българските граждани и обществото“, заяви той.
Политиците разбират различни неща под понятието „диалог“, посочи лидерът на ДПС. А диалогът е основата за възстановяване на нормалността, категоричен бе той.

Мустафа Карадайъ изрази мнение, че политиците „трудно надскачат личното и партийното его“.

„През 2001 г., след приватизацията, икономиката беше в разруха. В такава ситуация ДПС дойде на власт. Дългът беше над 17,5 млрд. През 2009 г., когато излязохме от властта, той беше 1,5 млрд. В края на 2020 г. стана 20 млрд. лева, което означава, че средно по 2 млрд. дълг сме трупали в периода на еднолично управление. Днес дългът вече е над 40 млрд. лева. Луксът да си правим пет пъти избори и да приемаме популистки бюджети водят до това“, категоричен бе лидерът на ДПС.

Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната, изтъкна Карадайъ и припомни, че при участие на ДПС в управлението България е станала член на НАТО и ЕС.

„Законодателната програма, за която днес говорим и която е в пряка връзка с европейското ни развитие, една голяма част от тези закони сме ги заложили самите ние като собствени задачи“, разкри председателят на ДПС.

„Г-н президент, 3% дефицит според нас е постижим, но зависи в какъв срок трябва да го постигнем и на каква цена“, посочи Мустафа Карадайъ.

Той припомни лозунгът на ПП-ДБ „Има как“ и контрира, че тези хора са показали, че „не знаят как“.

Румен Радев припомни, че служебното правителство е успяло да вкара Плана за възстановяване и устойчиност и миналата година страната е получила първия транш от 2,1 млрд. евро, които обаче са отишли за социални плащания.

„Проблемът е, че за да може оперативните програми да влязат в сила, трябва да се вземат дългосрочни управленски решения, за които да се носи политическа отговорност. Чакаме още два транша тази година по 700 милиона. В момента това е голямото предизвикателство, защото служебното правителство е в сериозни разговори с Брюксел да изпълни решенията на предишния парламент по какви пътища да се търси договаряне на политики“, каза президентът и изрази надежда, че ДПС ще има роля в съставянето на редовен кабинет.


„Обърнахте внимание, че в момента се оформя едно мнозинство от пръвите две сили. Затова ние от наша страна казахме, че засега не сме част от това мнозинство не заради друго, а заради липсата на диалог. Тези разговори, този подход по един или друг начин нас ни поставя в естественото ни място, след като не сме участвали в тези разговори, за сега да сме опозиция на това мнозинство“, завърши Карадайъ.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram