Калофер да не кани Митрофанова за честванията на Ботев

Бившият военен министър Бойко Ноев призова общинските власти в Калофер да не канят посланика на Русия Елеонора Митрофанова на предстоящите чествания на Христо Ботев в града. Боев направи това по Би Ти Ви във връзка със случващото се с българския разследващ журналист Христо Грозев, който бе обявен за издирване от Русия. Дни по-късно МВнР съобщи, че днес вика Митрофанова да даде разяснения по случая с Грозев. „В началото на януари ще се честват дни на Христо Ботев, на което разбирам, че е поканена посланичката на Русия. Това е безобразие, защото, образно казано, с ръцете на същата Митрофанова от стените на българските училища в окупираните територии на Украйна се свалят портретите на Ботев и Левски. Тези училища се затварят. Как можеш да каниш представителя на тази държава, която се подиграва по такъв начин с нашите светини?! Призовавам общинските власти в Калофер да погледнат сериозно на този проблем, за да не се получи това, което се получи в Пловдив“, предупреди Ноев.   

Той коментира, че разследванията на Bellingcat за действията на руските служби в България, в които участва и Грозев, се блокират у нас благодарение на влиянието на същите руски служби. „Това влияние в България е толкова силно, че има способността да потиска тези разкрития. Прокуратурата има решаваща роля в прикриването на тези неща. Да сте чули нещо за разследването на взривовете във военни складове, в заводи? Ако не беше Христо Грозев, нямаше да има никакво разследване на действията на руските специални служби в България. Иван Гешев удобно излиза с коментари, но ние не виждаме никакъв резултат. Неизбежно е да бъде така, докато той е главен прокурор“, обобщи той. Ноев посъветва депутатите да създадат комисия за разследване на действията на руските агенти у нас, която да изслуша Христо Грозев. „На депутатите ще им настръхнат косите“, каза Ноев. Според него Народното събрание трябва много по-сериозно да се занимае с ролята на руските служби в българския обществен и политически живот. „Това не търпи отлагане. Тогава много хора ще изтрезнеят. Много по-страшни неща се случват от това едни заблудени хора да веят руски знамена пред парламента“, поясни той.  

Бившият военен министър призова БНР да закрие кореспондентското си бюро в Москва, тъй като работещите в него се наблюдават от руските служби. „БНР има такъв мизерен бюджет, но с него поддържа 2 официални бюра в чужбина. Едното е в Брюксел, а другото е в Москва, където е забранено да се говори истината. Българският журналист в Москва ежедневно е изложен на опасност, ако посмее да каже истината. Така през БНР ние редовно получаваме от Москва пропагандата на Кремъл. Призовавам ръководството на БНР да закрие незабавно това бюро. От него няма смисъл, възможно е да се създаде опасност за живота на журналиста, който работи в него“, коментира Ноев.     

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram