Как Нинова отвя вътрешната опозиция

Спечелилата за първи път в историята на БСП вътрешни избори Корнелия Нинова бе подкрепена от повече от половината от членовете на партията. С  43 228 гласа зад гърба си от всичките 80 236 партийци Нинова изкачва стълблицата на своя втори мандат като първата жена-лидер на столетницата.

Вотът е легитимен. Той показа, че БСП е истинска структурирана партия, че нейните членове са отговорни към решенията на висшето ръководство, че вътрешната опозиция e аморфна – няма влияние, няма изразено лидерство, няма и сила, с която да застане срещу Нинова.

Атаките срещу Нинова не дадоха резултат. Точно обратното – за победата на Нинова огромно значение изигра и поведението на нейните опоненти. Цялата им кампания беше изградена на открит и груб негативизъм спрямо нея.

Агресията беше толкова брутална, че вдигна партията и сплоти  болшинството от членовете зад Нинова – това беше тактическата грешка на опозиционерите. Социалистите се оказаха по-зрели, по отговорни и по-дисциплинирани, отколкото някои от лидерите на мнение в партията очакваха.

Цифрите показват смазващо предимство на Нинова и почти никакво присъствие на нейните опоненти сред редовите членове на БСП.

По последни данни на червената ЦИК

Членовете на БСП с право на глас са 80 214.

Гласувалите са 53 795, което е повече от половината от членовете на БСП, поради което изборът се счита за редовен, обяви Емил Войнов, председател на Комисията.

Окончателните резултати от прекия избор на председател са:

Корнелия Нинова – 43 222 гласа;

Кирил Добрев – 7 910 гласа;

Красимир Янков – 1 117 гласа;

Валери Жаблянов – 760 гласа.

Броят на подадените действителни бюлетини е 53 009.

В Пловдив -крепостта на смятания за лидер на вътрешната опозиция Георги Гергов – Нинова печели с 83%, а Добрев събира 9 пъти по малко – едва 9%.

В Стара Загора Нинова взима 6 пъти повече гласове от Добрев (105/683),  същата разлика е в Ловеч и Кюстендил, в Шумен – разликата е 7 пъти (70/509), в Ямбоол – 13 пъти (34/460). Същото съотношение е в Разград, Асеновград.

В Плевен, където Добрев събра тайно своите симпатизанти с нареждане да гласуват за него, резултатът е убийствен – 60 срещу 903 гласа в полза на Нинова.

Четири пъти повече взима Нинова в Бургас (1820 гласа) в сравнения с Добрев – 409. Янков има 35, а Жаблянов – 18.

Същата ситуация е във Варна – 2138 за Нинова, 388- за Добрев, 110 – за Янков, 38 – за Жаблянов.

В Стара Загора, откъдето е родом Красимир Янков, 683 гласуваха за Нинова, Добрев взе 105 гласа, а Янков – 40.

В Добрич пък, откъдето третият в класирането, Нинова взима 255 гласа от общо 294 подадени бюлетини!  

Нинова победи убедително Добрев и в родния му Гоце Делчев с 482 на 88 гласа, както и в Благоевград и повечето общини в областта.

В Благоевград – от 341 редовни бюлетини 293 са за Ниноваа, 36 за Добрев, 3 за Жаблянов и 9 за Янков.

Кирил Добрев печели на няколко места – в Петрич резултатът е 186 на 134 в негова полза, в Габрово – 129 за него срещу 107 за Нинова, в Братя Даскалови – 184 на 146, в Дупница – 190/132 гласа, в Попово 152/127 и във Върбица – 104/67.

Във Велико Търново – 8 пъти повече са гласовете за Нинова (362) в сравнение с Добрев  (44)

Нинова печели безапелационно във Видин и Враца, в Мездра и Добрич, Ловеч, Тетевен и Лом, по цялото Черноморие, в средна и южна България.

Рекордните 95% подкрепа лидерът на БСП получи от Кърджали.  От 359 действителни бюлетини за Нинова са подадени 349!

Там има секции, в които не е гласувано за друг от кандидатите.

В Кирково и Крумовград всички подадени бюлетини са за Нинова. В Момчилград от 38 – 33 са за Нинова.

В Ловешко пък отчетоха рекордна активност – 97,37% в Ябланица, 98,61% в Априлци.

В самия Ловеч Нинова има 6 пъти повече подкрепа от Добрев.

А във Велико Търново дори и отказали се от членство в БСП са искали да гласуват.

71% са отишли до урните в Монтана, отново в полза на Нинова.

Около 80% от социалистите и в повечето от останалите области са подкрепили Нинова. Такива са резултатите в Пазарджик, Плевен, Смолян.

Кирил Добрев, който обиколи надлъж и нашир страната по време на кампанията, настоявайки да се гласува или за него или пък изобщо да не се гласува, за да се провали вотът, получи катастрофален резултат, имайки предвид, че в последните години той е организационният мотор на партията.  Добрев има 6 гласа във Видин, 44 – във Велико Търново, 24 – в Дообрич, 5 – в Кърджали, 53 в Кюстендил, по 60 гласа в Плевен и Ловеч, по 30 гласа в Асеновград, Разград и Ямбол, по 70 в Хасково и Шумен,

В София гласовете Кирил Добрев са 5 пъти по-малко от гласовете, подадени за Нинова.

Валери Жаблянов, който продължава да критикува политиката на Нинова, има 1 глас  в Несебър, Тетевен, Пангюрище, 2 – в Созопол, Лом, Ловеч и Видин, 3 – в Нова Загора и Кърджали, 4 в Разград и Велико Търново, 5 в Добрич и Русе, 6 в Габрово, 7 – в Русе и Шумен, 9 – във Видин, 18 – в Плевен, Разград, 12 – в Къстендил, 17 – в Хасково, 27 – в Стара Загора. В София Жаблянов е успял да убеди в своята правота само 136 членове на БСП!

Същата картина е и за третия участник във вота – Красимир Янков.

В родната му Стара Загора за него са гласували едва 40 социалисти. Янков има 0 гласа в Сандански и Правец,  1 глас в Разлог, 2 – в Несебър, Созопол, Кърджали, 3 – в Кюстендил,  5 – в Хасково, 6 – в Разград, 7 в Ловеч , 9 в Габрово, 10 – в  Добрич, 25 – в Плевен. Най-много гласове Янков е събрал в София – 183, а във Варна – едва 110!

В десетки общини има 0 подадени гласове за Красимир Янков и Валери Жаблянов.

„Това беше състезание с един участник“, казва Юрий Асланов, който не е участвал във вота. Истината е, че в това състезание Нинова просто е помела вътрешната опозиция, а партията я легитимира като истинският лидер на левицата у нас.

„Сам по себе си изборът не е свидетелство за наличието на демократичен вътрешнопартиен живот“, смята Валери Жаблянов – един от неуспелите кандидати за лидерския пост в левицата, който дни преди провеждането на прекия избор призова избирателите да не участват във вота.

„Разделението в партията едостигнало много високи равнища. Изборът засилва вътрешните разделения, и то не по политически причини, защото става дума за състезание на персони, на портрети, а не на политически виждания”, коментира предшественикът на Нинова на лидерския пост Михаил Миков, който също не е гласувал.

Всеки може да ме критикува, но отговорът беше даден от партията. Близо 70% активност- нещо нечувано за провеждане на избор. Нито на президентски, нито на парламентарни избори не е имало такава висока активност. Това е вот на доверие, 81.5% от всички гласували социалисти при тази огромна активност ми се доверяват. Това е оценка и за изминалите 4 години. Хората потвърждават това, което всички заедно правихме досега и искаме да продължим по същия начин“, отговаря Нинова на критиците си.

И подчертава: „В БСП въведохме най-демократичното, най-европейското, най-модерното. Това е изключително сериозна промяна в партията. Показахме, че сме високо организирана и с голяма институционална култура партия. БСП организира национални избори с 1100 секции, с 8 000 души в тях, с десетки хиляди гласуващи с желание социалисти, като нямаше един подправен или задраскан протокол. Нямаше един върнат, нямаше опашки с чували и припаднали хора – това показва висока институционална култура. Най-важното според мен от този избор е – партията е консолидирана. Всички приказки за разединение изчезнаха“.

Какво оттук нататък?

Кирил Добрев поздрави Нинова с избора, но даде знак, че няма да се примири с позицията на победен. И че войната не е приключена.

“Но #битката предстои и #мобилизацията е важна. Тепърва трябва да преминем през много препятствия и се надявам да го направим #заедно”, написа той във фейсбук след приключването на изборния ден.

Първата битка е на пленума в събота, който трябва да приема документите за Конгреса на партията на 26 септември.

Самият Конгрес пък трябва да избере нов Национален съвет, от който Нинова да си избере Изпълнително бюро.

Така че ролята на конгреса ще е много важна. Затова и усилията на опонентите й вече са насочени там – битката ще е кой да влезе в Националния съвет./Епицентър.бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram