Как изглежда язовирът, ремонтиран за няколко милиона

0
6786
Парламентарни избори 2021#


/КРОСС/ Язовир „Пазар дере“ е празен и затревен. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков по повод обвиненията на бившия министър от ГЕРБ Лъчезар Борисов, че язовирът е бил източен умишлено, за да се направи репортаж.

Държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонт на язовир, който изглежда като „локва“, каза в събота Петков и показа кадри от язовира. В отговор представители от ГЕРБ го обвиниха, че съоръжението е било източено в началото юни с предизборна цел.

В понеделник Петков изнесе данни за още два язовира, които стоят празни. Те също са ремонтирани от дъщерното на Държавната консолидационна компания (ДКК) дружество „Монтажи“. „Не само, че съм изпуснал язовирите, но и съм ги затревил“, каза Петков.

Проверката на икономическото министерство показва, че язовирите „Пазар дере“, „Златин войвода“ 3 и 4 са предадени от фирма „Монтажи“ и платени от ДКК на 31 декември 2020 г. И до този момент обаче те не са предадени от ДКК на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“. Това означава, че те все още се водят, че са в ремонт и не могат да бъдат използвани.

„Язовирите не са влезли в експлоатация. По закон не могат да бъдат завирявани. В тях не може да има вода“, каза Петков. Според него недовършването на процедурата по предаване означава безстопанственост. „След всеки голям дъжд водата в тях трябва да се източва, защото те все още се водят в ремонт“, обясни Петков.

Министерство на икономиката прави документална проверка по договорите за ремонт на язовири. Ремонтите на десет язовира са завършени, по 100 в момента се работи. Общо над 400 язовира са за ремонт, за което са осигурени общо 631 млн.лева.

Свободна Европа изпрати въпроси до ДКК, но не получи отговор. От държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ казаха, че до два дни ще отговорят дали те стопанисват язовир „Пазар дере“.

Източник: Свободна Европа

реклама