Кабинет с втория мандат: Първо Денков ще е премиер за 9 месеца, а след това – Габриел

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ ще подкрепят  правителство с ротационен премиер с втория мандат, което си поставя за цел да реализира конституционна реформа в правосъдието.

Това обявиха официално кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел и издигнатият от ПП-ДБ за премиерския пост Николай Денков. Двамата направиха съвместно изявление в Народното събрание, като не отговориха на нито един журналистически въпрос.

От думите им се разбра, че за първите девет месеца министър – председател ще бъде Николай Денков, а Мария Габриел ще бъде вицепремиер и външен министър. Когато този срок изтече, отново за 9 месеца тя ще бъде премиер, а Денков неин заместник.

Малко след изявлението на „ротационните премиери“, Мария Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен първия мандат на ГЕРБ за правителство.

От ГЕРБ и ПП-ДБ вече са приели и декларации със сходно съдържание, в които се заявява подкрепата към подобен вид кабинет. В тях се посочва, че се поставя приоритет върху реализиране на конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, както и върху изпълняването на всички изисквания за влизане на България в Шенген и еврозоната.

Засега хоризонтът на бъдещото правителство е 18 месеца.

От ГЕРБ определят втория мандат като „национален“. Ротационният подход също не е нов – 49-ото Наордно събрание заработи след „джентълменското споразумение“ между ГЕРБ и ПП-ДБ за ротационен председател на парламента и шеф на правната комисия, но там договорката е смяната да става на всеки 3 месеца. 

Миналата седмица ГЕРБ подготвяше кабинет и с ДПС и „Има такъв народ“, но в неделя стана ясно, че двете най-големи партии в парламента ще стигнат до формула за кабинет с обща подкрепа. След това от ИТН оттеглиха заявената от тях подкрепа за първия мандат.

Как ще работи кабинетът 

Всеки министър-председател ще подава оставка след 9 месеца, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата формация.

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на правителството ще се правят само със съгласието на двете страни.

Правителството ще има ясна законодателна програма, като Денков обяви, че ако тя не се спазва, той ще си подаде оставката, за да бъде неин гарант.

ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство на страната в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа, обясни Денков

„Да стъпим на управленската и законодателната програма, която обсъждахме“, добави той.

По думите му мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е „напълно ясно“. С нейното участие от ПП-ДБ отстъпват от решението си да не подкрепят правителство не само с мандат, но и с участие на ГЕРБ. 

„Тя е човекът, който може да помогне за реализиране на приоритетите в нашата управленска програма“, каза в понеделник Денков по адрес на Габриел.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprodalzhavamepromyanata%2Fvideos%2F254292923919044%2F&show_text=false&width=560&t=0

Какво се казва в декларацията на ПП-ДБ

Още по време на изявлението на Денков и Габриел, от ПП-ДБ изпратиха до медиите декларация на ръководните органи на формацията:

„Ръководните органи на ПП-ДБ потвърдиха позицията си за съставяне на правителство с втория мандат. Коалицията поема отговорността в момент, в който европейското бъдеще на страната е застрашено от безвремието на служебните кабинети.

ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната; да реализира цялостна съдебна реформа.

Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила в парламента:

В първите 9 месеца министър председател да бъде акад. Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да бъде Мария Габриел.

За следващите 9 месеца премиер да бъде Мария Габриел, а акад. Денков да заеме поста вицепремиер.

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на Министерски съвет се правят само със съгласието и на двете страни.
Правителството с втория мандат се ангажира:

-да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
-да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
-да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
-да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
-да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Акад. Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството“.

Какво пише в декларацията на ГЕРБ

Представена беше и декларация от името на ГЕРБ. Тя гласи следното: 

„Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза;

за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие;

за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа;

за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.
2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков заместник министър-председател.
3. Позициите на министър-председател и заместник министър- председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.
4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.
5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.
6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.
7. Законодателната и управленската програма са приложени.“

Медиапул

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram