И Калоян Методиев напусна президента Радев: Имаме разминаване в целите на политиката

0
1401

След тежък разговор с президента Румен Радев неговият началник на кабинета Калоян Методиев е напуснал тази сутрин поста си, научи Епицентър.бг.

Малко по-късно Методиев съобщи новината и на стената си във Фейсбук: „Напускам президентската институция поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!“ .

Методиев бе назначен като началник на кабинета на държавния глава с указ от 19 август 2019 година. Той е доктор по политология, автор на монографиите: „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ (2012) и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“ (2016), автор на стотици статии и интервюта на политическа и социална тематика.

Има научни публикации на английски, сръбски, хърватски и албански език. От 2010 до 2019 г. бе хоноруван преподавател в катедра „Политология“ на Софийския университет.
Той бе част от Стратегически съвет към президента, който напусна преди година. 

Методиев е привърженик е на идеята за силното лидерство, без което не може да се движи напред нито една партия и нито едно общество.
Като изследовател на модели, които тласкат напред развитието на изостанали и проблемни държави (Leapfrogging – скок на жаба – който се прилага в икономика, образование, технологии и прочее), Калоян Методиев харесва решителния и нестандартен подход на Сингапур – държава, сравнима с България по някои показатели. 

За него е извън съмнение, че страната ни има спешна нужда от лийпфрогинг, за да се оттласне от дъното, на което се намираме. Като топ приоритети определя доходите и борбата с престъпността.  

Автор е и на безкомпромисна критика към управляващия елит, когато показателите на страната рязко се движат надолу; когато се ускорява демографският колапс; когато имиджът на България – най-бедната страна в Европейския съюз (според масовото определение в чуждите медии) – е поразен допълнително от гейтове, скандали, хаотични действия и висок корупционен индекс.

Калоян Методиев стана поредният напуснал екипа на Румен Радев. 


Първа беше Елена Йончева, която изкара малко повече от две седмици като секретар за връзки с медиите.

На 10 февруари 2017 г. тя бе освободена с указ на президента по нейна молба.
Дългогодишен журналист, специализиран в отразяването на конфликти по целия свят, тя беше един от хората, които бяха плътно до Румен Радев по време на предизборната кампания. След това стана евродепутат от листата на „БСП за България“.

Друго знаково лице, което напусна президенството, бе първият началник на кабинета на Радев – Иво Христов.

Той бе освободен с указ на президента на 18 април 2019 г. Именно на неговия пост бе назначен Калоян Методиев с указ от 19 август 2019 г. 

 
Иво Христов беше избран на 4-то място в листата за кандидат-депутати за Европарламента на БСП от гражданската квота.

На 28 октомври 2019 г. с указ на президента по негово желание от правния съвет към държавния глава бе освободен юристът Борислав Цеков.

Решението си да се разтовари от този ангажимент докторът по конституционно право обясни с множество ангажименти, в това число международни. Тогава той обяви, че напуска също така консултативния съвет по конституционни въпроси към омбудсмана, както и ще ограничи преподавателските си ангажименти.

От президентството си тръгнаха и членове на юридическия екип на Радев, на икономическия му – също. Очаква се с президента да се ръздели и външно-политическият му съветник Николай Милков.

Малко преди 13,30 ч. от прессекретариата на президента съобщиха, че Румен Радев по свое решение е подписал указ за освобождаването на Калоян Методиев.

Епицентър

Коментари от Фейсбук