Иван Ченчев събра директорите на спортни училища от цялата страна

На срещата присъства и председателят на Комисията по образование в парламента Ирена Анастасова

Двама председатели на парламентарни комисии от БСП на първа по рода си за последните години среща с директорите на спортни училища. Подготвят се конкретни законодателни промени и промени в нормативната уредба.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев организира в Казанлък среща с директорите на спортни училища от цялата страна. Участие в разговорите взе и председателят на парламентарната Комисия по образование и наука и секретар на парламентарната група на левицата Ирена Анастасова.

Директорите благодариха на Иван Ченчев за инициативата и подчертаха, че наложителната среща в такъв формат се провежда за първи път през последните години. Те очертаха проблеми, свързани с приема и образователния процес в спортните училища, както и тежката ситуация, свързана с материалната база. Спортните училища в България са 25, от тях 6 са държавни, а общинските са 19.

„Със съжаление трябва да признаем, че с годините – в резултат и на погрешна политика, на недалновидни решения, на поредица от обективни, но и субективни фактори и процеси  – сякаш загубихме чувството за това колко важно е спортното училище. Преди години летвата беше вдигната високо – трудно се влизаше в спортно училище. Днес, в немалко случаи се оказва, че летвата е свалена. Защото се оказа, че търсим бройки за прием. Защото базата е в лошо състояние. Защото липсва онази мотивировка, която да ангажират децата“, подчерта Ченчев.

Той отчете всеотдайната работа на отдадените на спорта директори, учители и треньори по места, но беше категоричен, че те не могат да бъдат оставени да работят в подобна ситуация.

„Трябва да поставим началото, най-напред ние в Народното събрание като законодатели, за да създадем условията, с които да върнем респекта към спортното училище. Необходими са както законодателни промени, така и промени в нормативната база“, посочи председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

В отговор на поставени от директорите проблеми, свързани с учебното съдържание, Ирена Анастасова подчерта, че в коалиционното споразумение е заложен пълен преглед на учебните програми и когато се работи по промените, ще бъдат взети под внимание становищата на спортните училища.

Срещата в Казанлък излезе с конкретно решение. До 10 дни директорите на спортните училища трябва да изпратят в Комисията своите предложения за решаване на проблемите, пред които те са изправени. „Предложенията ще бъдат обсъдени, прецизирани и предложени както на народните представители, така и на ресорните министри – на образованието и науката и на младежта и спорта“, посочи Иван Ченчев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram