Иван Ченчев: БСП е готова за изборите, проверихме структурите си през прекия избор

Мерките да гарантират честността на вота, за да се чувстват спокойно българските граждани

„Още преди президентът да обяви първата дата, ние казахме, че сме готови за изборите. Готови сме, защото си проверихме структурите – и през прекия избор, в постоянна връзка сме с тях. За нас 4 април е една приемлива дата“. Това заяви народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев по БТВ.

Депутатът е убеден, че хората в чужбина искат промяна: „Търсят с вота си да променят нещо. Най-важното е да се гарантират две неща – честността на вота, особено при ниското доверие на сегашната изборна система и да се гарантира здравето и живота на хората в условията на пандемия“.

По повод нужните промени за предстоящите избори и какво ще се случи с карантинираните хора, социалистът смята, че управляващите са се забавили да дадат яснота как ще гласуват тези хора, а към момента на датата на изборите няма представа колко ще бъдат те.

Относно гласуване по пощата, Ченчев изрази мнението на левицата: „Ние искаме да се стимулира избирателната активност. Не може да се гарантира тайната на вота с гласуване на пощата, защото няма време да се избистри този процес“.

Иван Ченчев смята, че  трябва да се мисли за ковид-секции и разкритикува, че по време на пресконференцията си вчера управляващите са казали, че ще отхвърлят всички предложения и мерки, свързани с промени в изборния процес. „ГЕРБ трябва да се съобрази с хората, а не със себе си“, категоричен е той .

Народният представител акцентира върху това, че е нужно да се направи всичко в името на честността на вота – да се вземат такива мерки, в които да се чувстват спокойно българските граждани, когато упражняват правото си на вот. Той се изказа в полза на видеонаблюдението в изборния ден, отколкото изборите да бъдат „на тъмно“.

Мястото на дебата по промените в изборните правила трябва да се случва в парламента, да има политически дебат – а не да се принизява ролята на Народното събрание: „Не мисля, че всичко, което прави ГЕРБ е меродавно. Оказва се, че има много грешки и всеки ден – гафове. ГЕРБ трябва да се научи да слуша и опозицията, и хората.“

„БСП иска да избегне административния хаос, който може да се създаде по време на изборите“, изрази загриженост депутатът от БСП Иван Ченчев.

Top of Form

Bottom of Form

Линк към новината в страницата на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19149-_ivan_chenchev__bsp_e_gotova_za_izborite_proverihme_strukturite_si_prez_prekiya_izbor.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram