Иван Костов: Борисов е в трудна ситуация. Вървим с бърки крачки към политическа криза и хаос

0
2865

Висока вероятност от политическа криза преди редовните избори. Това прогнозира пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997 – 2001 година.

Според него „тази криза би настъпила при съчетание между здравна криза и невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи, икономическа криза и опасно ниско доверие на управляващите“.

„На площадите ще излязат силно пострадали и изплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и с икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи,“ коментира бившият премиер.

В предаването „12+4“ Костов прогнозира също, че политическата криза може да продължи и след изборите, предвид очаквания състав на политическите формации в Народното събрание.

Всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Хубаво е да се стигне до следната промяна – всеки следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е в момента,“ обясни Костов.

Той е категоричен, че в момента няма политическа криза няма, в строго научния смисъл на думата – правителствена криза, когато правителството е в оставка и няма друго, и политическа криза, когато парламентът не може да изпълнява повече функциите си и се разпуска, за да бъдат проведени избори.

Иван Костов подчерта фундаменталната роля, която всяка икономическа криза играе – „тя подлага на периодично изпитание фирмите и фалира неконкурентноспособните“.

Фундаменталната роля на глобалната криза е много по-засилена. Ще изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли… Може ли да подпомагаме нещо, за което знаем, че в следващите много години няма да има търсене на неговите услуги или стоки. Това е погрешно. Второ, да се подкрепят отрасли с идеята да се компенсира спадналото потребителско търсене, това е изключително погрешно. Правителството няма тези средства да компенсира спадналото потребителско търсене, например в туристическия отрасъл,“ обясни бившият премиер.

Бойко Борисов ще си вземе своите решения в зависимост от много обстоятелства – коалиционни партньори, собствената му партия. Последните социологически проучвания му казват, че той ще загуби способността да направи правителство след изборите. В трудна ситуация е той.

Всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Хубаво е да се стигне до следната промяна – всеки следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е сега в момента.

Управляващите трябва да преценят дали няма да насочат страната устремно в пропастта на един хаос. Кризите, които изброих, не позволяват да се намерят решения. Става неуправляема системата. Те това трябва да преценят – дали няма да стане още по-неуправляемо положението. Доближаваме се с бързи стъпки до този вариант.

Властите не се справят със здравната криза. Това, което се вижда на хоризонта, е, че във втората половина на този месец удвоените легла за инфекциозно болни ще бъдат заети от болни хора. А във втората половина на септември вече ще бъдат заети и 2800-те легла, които обещаваше проф. Кантарджиев. Ще имаме изтощен и уморен състав от медици.

Според него „има огромна несвършена работа“ в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на здравеопазването по повод справянето с кризата.

„Аз съм критичен срещу цялото правителство, срещу Националния оперативен щаб. Главният санитарен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев трябва да си подаде оставката, след като казва, че не знае как страната ни ще посрещне следващата вълна от коронавируса. Какъв здравен инспектор е този, който не знае? Ми подайте си оставката веднага, нямате място там!

Като се има предвид моето отношение към президента, сигурно няма да направи такава грешка да ме покани да съставя служебно правителство. Ще бъде много неуместно поведение от негова страна. Аз не бих приел такава покана, първо, защото съм излязъл от политиката. Имам и един допълнителен, малък аргумент – аз не вярвам на президента Радев.

Епицентър

Коментари от Фейсбук