Иван Иванов: Трябва да възстановим „Напоителни системи“. Без напояване няма земеделие

Основна цел ще бъде решаване проблемите на земеделските производители

„Обилните валежи допринесоха за критичната обстановка в областите Смолян, Кърджали, Благоевград и Пловдив област. Немалка част от проблемите са причинени от повреди на съоръженията на „Напоителни системи“. Това беше обсъдено вчера на Министерски съвет и днес ще се състои среща с областните управители“. Това заяви в ефира на БНТ министърът на земеделието Иван Иванов.

По думите му проблемът се корени в това, че “Напоителни системи” е била занемарена с години, съоръженията са били разрушени, нарязани на скрап, помпените станции съсипани, каналите неподдържани и затова се стигна до тази ситуация. „Проблемите са много и трябва да се намерят решения в кратък срок.  Днес ще намерим частично решение. Важното е, че се работи по въпроса“, обясни той.

Иванов коментира, че очаква днес на срещата с министъра на вътрешните работи и министър-председателя да се намери изход от тази ситуация и може би да бъдат отпуснати средства от Фонда за бедствия и аварии, за да могат да бъдат възстановени тези съоръжения поне частично, за да нямаме следващ инцидент при продължителни следващи валежи. 

„Най-важно е да изчакаме внимателно да спаднат нивата на реките, за да бъдат възстановени в пълният им обем тези съоръжения“, каза още той.

Земеделският министър предупреди, че всеки един земеделски стопанин, който е загубил своите площи и продукция, трябва да се обърне към съответната общинска служба по земеделие и да предяви своите претенции, за да бъде обезщетен.

Иван Иванов бе категоричен, че негова цел ще бъде да се промени подходът на работа, като се обърне по-голямо внимание на земеделските производители и решаването на техните проблеми. Той пое ангажимент лично да посети засегнатите от наводненията области и да проследи как ще протечете процесът по обезщетяване на засегнатите.

„Хората трябва да усетят, че държавата седи зад тях“, каза той.

По думите му в Плана за възстановяване и устойчивост има елемент, който засяга възстановяването на „Напоителни системи“, както и в  Стратегическия план за възстановяване на земеделските региони, който е част от общата селскостопанска политика от 2018 г. на ЕС.  Той обясни, че земеделие без напояване няма как да стане и припомни водната криза отпреди две години, при която, освен че много хора са останали без питейна вода, е създала сериозен проблем и сред земеделските производители, на които е било спряно напояването.

„Имаме амбицията след ревизирането на тези проекти и финализирането на този процес с ЕК и по двете програми да започне възстановяване на такива съоръжения“, каза той. Иванов коментира, че в коалиционното споразумение е записано, че основен приоритет ще бъде българското производство на български продукти да бъде конкурентноспособно, с конкурентна цена, за да може да бъде представено масово както на българския пазар, така и в чужбина.

„От основен производител на земеделски суровини да се превърнем в основен износител на земеделска продукция“, подчерта той.

Иванов обясни, че ще се проведат срещи с браншовите организации, за да се намери балансът.  Той подчерта, че коалиционното споразумение е подписано и са поставени цели, една от които  таван на субсидиите на единица площ за тези които се занимават с монокултури.

По думите му трябва да се направят и тържища за продаване на български стоки, където да се обединят усилията на всички институции за подпомагане на производителите, което е записано и в Плана за възстановяване и устойчивост.

Министър Иванов обясни, че продължават разговорите в тематичните групи по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони, като днес ще има 17-та по ред среща и е планирана следваща за 21.12.2021 г. Той подчерта, че ще бъдат отчетени внимателни всички забележки и искания на земеделските производители и браншовите организации, за да се излезе накрая с един финален документ, който да отразява интересите и нуждите на българските производители. По думите му законодателната дейност по плана ще бъде върната в Народното събрание, както би трябвало в една парламентарна република, за да има прозрачност.

„Работим с ускорени темпове, До края на годината 600 млн. лв. ще бъдат изплатени на земеделските производители“, заяви министър Иванов и поясни, че от тях в следващите дни до края на седмицата 105 млн. лв. през ДФ „Земеделие“ ще бъдат изплатени на животновъди и до края на годината още 500 млн. лв. по различни субсидии, които трябва да бъдат изплатени. Той обясни, че за тези, които не отговарят на условията за получаване на грантове, се предвижда улеснен достъп до средства, чрез нисколихвени кредити.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/21495-ivan_ivanov__tryabva_da_vyzstanovim_napoitelni_sistemi__bez_napoyavane_nyama_zemedelie.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram