Иван Иванов, БСП: Хора умират по стълбите на болниците, умират в линейки, няма кой да ги приеме

Държавата да осигури липсващите средства за поддръжка и медикаменти. И да носи отговорността

БСП не е съгласна с цялостната политика на правителството за преодоляване на кризата. В ефира на БНТ депутатът от левицата Иван Иванов в тази връзка заяви: „В момента сме в ситуация на пълен хаос. За съжаление нашите тези, виждания и предложения за централизиране на подхода на управлението на тази криза не са разбираеми от управляващите, прехвърлят се отговорности и няма ясен протокол.“

Народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ припомни за плана, направен още през 2006 г. за работа по време на епидемии, който е трябвало да бъде приложен.

„Там има ясна отговорност за министър-председател, за министри, за заместник-министри, протокол за всяка една ситуация. Вместо това управляващите хвърлят държавата в хаос и създават паника сред гражданите. Хаосът е пълен, хората са изплашени. Умират по стълбите на болниците, умират в линейки, няма кой да ги приеме. Г-жа Дариткова каза, че трябва да се прецизират текстовете в закона за здравето, какво точно означава това“, попита депутатът от БСП. 

По повод тежката ситуация с болницата в Шумен Иван Иванов заяви, че държавата трябва да си влезе в ролята като дари необходимите средства за поддръжка, да се осигурят необходимите медикаменти, които липсват към днешна дата, да се работи централизирано, и да се носи отговорност по веригата.

„Държавата трябва да пренасочи медици от други места, защото Шуменската болница е препълнена, няма къде да ги слагат, няма с какво да ги лекуват тези хора, а заболеваемостта е висока“, заяви той.

БСП счита, че нерегламентираните обществени превози създават сериозен проблем в сектора и най-вече оцеляването на този сектор, който пострада от ковид кризата.

„Липсата на законови дефиниции довежда до неясноти в прилагането на закона. Но начинът, по който се направи това предложение – на крак написано, без да мине през ресорната комисия, нарушавайки основни принципи в наказателното право, води до изкривяване“, обясни социалистът. Според него в най-кратки срокове трябва да се изяснят понятията “обществен превоз“ и “споделено пътуване“, както и кое нарушение носи административно-наказателна отговорност и кое наказателна. 

Темата за абсолютната давност върху задълженията е широко дискутирана в БСП от много години. По повод на внесените от управляващите промени в Закона за задълженията и договорите, касаещи приемането на 10-годишната абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, Иван Иванов коментира:  „Подкрепяме тази първоначална крачка, която сама по себе си решава един проблем, тоест слага се край на безкрайните задължения и прехвърлянето им по наследство. От друга страна неприемането на закон за несъстоятелност на физическите лица ще доведе до редица съдебни казуси и противоречива съдебна практика. Като опозиция ние ще искаме този закон да стане факт“, потвърди позицията на БСП социалистът.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/18925-ivan_ivanov_bsp__hora_umirat_po_stylbite_na_bolnitsite_umirat_v_lineyki_nyama_koy_da_gi_prieme___.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram