Зюддойче цайтунг: „Борисов 3“ оставя катастрофа! Вашингтон пост и Файненшъл Таймс: БГ избор срещу корупцията

0
1632
Парламентарни избори 2021#

„Равносметката от управлението на Борисов е катастрофална – не само заради пандемията”, написа германският влиятелен Зюддойче цайтунг по повод на изборите. Международна подкрепа не личи и от другата важна европейска държава. Престижният френски Монд разказа в репортаж за купуването на гласове, превърнало се в „проклятие за българската демокрация”, и представи премиера като „дон Корлеоне, държащ се като настойник на пенсионерите и добре вкоренена Тиква, както го наричат критиците му“. Френското списание Експрес“ под заглавие Борисов, кръстникът на България разказа на читателите си: „Като гледаш видеата му във Фейсбук, можеш да го вземеш за строител на държавен обект, а не за лидер на страна от Европейския съюз“.
За „един от най-големите оцеляващи в ЕС“ написа и Файненшъл таймс, който изтъкна, че Борисов не е направил и едно предизборно събитие, обаче не спря да обикаля, обут в джинси с джипа си по строежи и да избягва срещи с медиите. Но изданието цитира и съвсем пресните заключения на Държавния департамент за вкоренената корупция, сриналите се преки чуждестранни инвестиции и как любимата му инфраструктура се е превърнала в „мрежа за изграждане на вярност”.
Както и за дипломат от ЕС, обясняващ пред Файненшъл Таймс: „Борисов разбра това, което Виктор Орбан забрави – не хапеш ръката, която те храни“, т.е. заради еврофондовете не си създаваш пролеми в Брюксел. Както и че злоупотребите с тези средства не се разследват, защото „правораздавателната система функционира като чадър за приятелите на правителството и бухалка за враговете му“. Най-влиятелният делови всекидневник в

света добавя, че в евроструктурите и ЕНП няма да разследват, „защото никога не искаш да воюваш на твърде много фронтове„, след като вече си започнал битки с Полша и Унгария.
За българския читател и това се превръща в клишета след непрекъснато повтаряне години наред. Заглавия като „Тефлоновият мъж от София, който 10 години не реформира страната си“ (Ди Пресе, Австрия), „Премиерът със златните кюлчета в нощното шкафче“ (Шпигел, Германия) и Избори под сянката на корупцията (Монд, Франция, който беше изпратил в България базирания във Виена регионален кореспондент) са колоритно четиво за уикенда, в който България гласува, сумира Дневник.
Слави също не е пожален: „Застаряващият мъж прилича на тийнейджър, който се опитва да привлече внимание насред село.“ Хиляди хора го смятат за спасител, защото той ги измъква от всекидневието и ги отвежда в друг свят“, написа за него Нойе цюрихер цайтунг. „Особено хората от провинцията харесват Слави (както го наричат навсякъде), понеже той им предлага тъкмо онези обяснения за окаяното им положение, в които вярват и те самите“, пише швейцарският вестник и продължава:

„Показателно е, че БСП почти не бе припозната като опозиционна партия освен формалната ѝ позиция в парламента да не е управляваща партия. На това какво говори БСП или президентът Румен Радев обръщаха повече внимание в руските медии (българските избори изобщо не бяха интересни за изданията и телевизиите в Русия)“.
След изборите темата за гласуването по време на пандемия изчезна от репортажите от София. Вашингтон пост публикува анализ, в който в заглавието се казва, че изборите са били за корупцията, а не за това как правителството на Борисов се справя с COVID-19.
„В най-добрия случай този парламент ще изкара не повече от една година – до предсрочни избори в началото на 2022 г. За това какво може да стане със системата на олигарсите, подкрепяни от Борисов, засега не пише никой“, добавят чуждите наблюдатели.

19 минути