”Златен ключ” за Антикорупционен фонд

0
303
Парламентарни избори 2021#

„Достъпът до публична информация е гражданско право. Радваме се, че все повече организации и граждани в България се борят активно, за да го реализират. Споделените усилия ни правят по-силни в борбата за правото да знаем.“ Това каза директорът на АКФ Бойко Станкушев, след като Антикорупционен фонд получи наградата „Златен ключ“ на 18-тата церемония за Деня на правото да знам.

Вижте постът на АКФ на официалната му страница във фейсбук:


Вчера АКФ получи наградата „Златен ключ“ на 18-тата церемония за Деня на правото да знам, организирана от Програма Достъп до Информация/Access to Information Programme. АКФ беше награден в категорията „Неправителствена организация, най-активно използвала инструментите на Закона за достъп до обществена информация“ (ЗДОИ).
АКФ използва именно ЗДОИ, за да потвърди информацията по някои от знаковите си разследвания.


През 2018 и 2019 АКФ спечели 2 дела срещу незаконосъобразни откази на Българската агенция за безопасност на храните да предостави важна обществена информация по разследванията „Златна локва“ и „Война на трупове“, с които се конкретизира мащаба на установените в двата казуса злоупотреби и закононарушения.


През 2019 АКФ спечели дело и срещу министъра на енергетиката, който отказва да предостави документ, с който се обосновава определянето на частната ТЕЦ Варна като студент резерв за българската енергетика, вместо държавната ТЕЦ Марица Изток 2.


През 2020 година по дело, повдигнато от АКФ, съдът задължи министъра на здравеопазването да предостави договорите за доставка на маски и респиратори от Китай на стойност 4,6 милиона лева.


„Достъпът до публична информация е гражданско право. Радваме се, че все повече организации и граждани в България се борят активно, за да го реализират. Споделените усилия ни правят по-силни в борбата за правото да знаем“ каза директорът на АКФ Бойко Станкушев.

Фрог

реклама