Зима: Затворени са част от магистрала Тракия и Троянският проход

Ситуацията в страната остава усложнена заради силния снеговалеж. 

Затворена е АМ „Тракия“ в участъка между Бургас и Карнобат заради навявания. Образуван е и лед.

Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: АМ „Тракия“ при пътен възел „Зимница“ – с. Зимница – „Петолъчката“ – път I-6 Карнобат – Айтос – Бургас и обратно. Затворен е най-високият старопланински проход „Троянски“.

Без ограничения е преминаването през проходите „Петрохан“, „Шипка“ и „Република“. Заради интензивен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на тежкотоварни коли през проходите „Превала“ и „Рожен“, както и по път III-866 Девин-Михалково, призовават от АПИ. 

В Бургаска област ток няма в 13 села. Затворен е за движение пътният участък Изворище – Каблешково заради снегонавявания. Затворени са и няколко пътни участъка между малки села в Община Айтос.

Във Варненско 4 села са без ток. Затворени са пътищата Ветрино-Суворово и край Аксаковска панорама. Има закъсала линейка с пациент до Крумово.

Очаква се община Суворово да обяви частично бедствено положение заради честите аварии по електропреносната мрежа.https://nauka.offnews.bg/?widget=300x250bo

10 души са евакуирани от закъсали коли в Шуменско, предаде БНТ.

Те са били в пет коли, които са закъсали в снега между шуменските села Велино и Живково. Автомобил е самокатастрофирал на пътен възел „Белокопитово“.

24 селища в Шуменска област са без ток.

Непроходим е пътен участък от село Златна нива до село Войвода.

Плиска е без вода заради липса на ток за помпената станция.

25 села са без ток в Хасковско. Десетки села от общините Враца, Роман и Оряхово също са с прекъснато електрозахранване заради скъсани електропроводи.

Десетки населени места без ток в Старозагорско, остава затворен пътят Крън-Шипка. Осигурен е обходен маршрут през с. Дунавци.

Общо 8 села в Русенско са без електрозахранване заради скъсан далекопровод.

„Заради интензивните снеговалежи и бурен вятър се образуват навявания и преспи и се усложнява обстановката Североизточна България. Шофьорите да не тръгват на път към тази част от страната, ако не е необходимо“, заяви на брифинг председателят на УС на АПИ Георги Терзийски. 

Той каза, че ако се налага пътуване, шофьорите трябва да тръгват с автомобили, оборудвани с вериги и подготвени за зимните условия.

Ограничено е движението на всички автомобили по път I-9 Каварна – Шабла. Временно е спряно преминаването на тежкотоварни коли над 12 тона по пътя Шумен – Каолиново, както и по третокласния път към Аксаково. 

До момента най-дебела снежна покривка е измерена в района на Вършец и Омуртаг – 34 см.

У нас в девет области е обявен оранжев код, а в седем области са с жълт код за снеговалежи и снегонавявания.

Оранжев код е обявен за областите Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол.

Жълт код е обявен за областите Русе, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали. 

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram