За втори път българин с „Оскар“: Христо Грозев е големият победител за филма „Навални“

„Навални” с Христо Грозев спечели „Оскар” в категория „Документален филм”. „Ние дължим толкова много на Христо Грозев – нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, каза режисьорът на филма Даниел Роър.

Роър благодари за куража на семейството на руския опозиционер Алексей Навални. „Благодаря на всички! Съпругът ми е в затвора, просто защото е казал истината. Съпругът ми е затворен, само защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди силен, любов моя!”, каза съпругата на Навални – Юлия. Във Facebook Теодор Ушев написа, че моментът е исторически, защото за първи път българин печели „Оскар”.

„Трудно беше снимането в пълна тайна, защото трябваше да се борим с постоянно следене и с опити за дезинформация от страна на Русия. Имаше дори хора, шпиони, техни така наречени журналисти, които снимаха нас отдалече и се опитваха да представят снимането на филма като някаква тайна операция на ЦРУ”, коментира Грозев в интервю за Станислава Айви от NOVA часове преди наградите „Оскар“.

На въпрос дали не го е страх, разследващият журналист отговори: „Да, оценявам, че има много сериозна опасност за живота ми, за безопасността ми. Но субективно чувство на страх не чувствам. По-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, което правя, по-дълго”, казва той.

Филмът „Навални“ разказва за събията около отравянето на известния руски опозиционер през август 2020 година. С помощта на журналистите Христо Грозев и Мария Певчих Алексей Навални тръгва по стъпките на поръчителите и извършителите на нападението. Филм за Навални с участието на Христо Грозев спечели награда БАФТА за документално кино Филм за руския дисидент Алексей Навални получи наградата за най-добър документален филм на британските филмови награди БАФТА в неделя.

actualno.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram