Затварят магазините, където се допуска струпване на хора

Заради извънредното положение заради коронавируса премиерът Бойко Борисов обяви, че се удължават срокове за издаване на документи, протоколите за скъпи лекарства и решенията на ТЕЛК.

С 6 месеца се удължава срокът за издаване на нови документи за самоличност, до май пък се удължава за подмяна на другите документи. Решенията на ТЕЛК се удължават до март, а на протоколите за скъпите лекарства – с 12 месеца.

Борисов благодари на президента Румен Радев, че бързо е подписал указите за извънредното положение и те вече са в сила. И след като това е факт, той апелира мерките да се спазват стриктно, със самодисциплина и да не се позволява струпване на местата, които са отворени.

Апелирам към собствениците на големи вериги, магазини, там, където се допуска струпване на хора, дал съм указания на РЗИ и МВР установи ли се магазин, в който на касата или вътре има струпване, да бъде затварян веднага„, каза Борисов.

Той уточни, че в ресторантите остават само кухните с храна за вкъщи и за кетъринг.

Колкото повече намалим движението, бихме избегнали риска„, поясни Борисов.

Излизането на разходка да става само със семейството, да не се допуска струпването, особено по магазини, да не се правят ремонти, ако трябва известно време. Да се дисциплинираме, за да може двете седмици тези мерки да дадат резултат и да започнем да отпускаме по-широко движение“, повтори премиерът.

Борисов добави, че се обмисля дали заповедта на Министерство на здравеопазването да не прерасне в закон, който да се отнася само за коронавируса.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че в ромските махали ще има повече мерки от страна на МВР.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram