ЗАРАДИ СПЕКУЛАТА: Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден

0
382


От началото на извънредното положение поскъпване по борсите и тържищата се отчита предимно при плодовете и зеленчуците.

Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден. Освен магазините и пазарите, тази година заради извънредното положение – ще се следят и обектите, които доставят храна до домовете. Колко ще ни струва празникът?

От началото на извънредното положение поскъпване по борсите и тържищата се отчита предимно при плодовете и зеленчуците. На едро например цената на килограм лимони е скочила почти двойно. В дните преди Великден и Гергьовден – активно ще се следи безопасни ли са основните продукти, които слагаме на празничната трапеза – като агнешко, козунаци, яйца, бои и салати. Очакванията са килограм агнешко от обора да струва около 5 лв., а в търговската мрежа – 15.

За да се подкрепи родното производство по време на извънредното положение – животновъдите искат търговците да изкупуват и предлагат само българско агнешко.

“Почти всички големи вериги склониха да го направят. Няма да има ситуация, като миналата година с вноса. Остана и по-малките търговци да предприемат тази крачка“, каза Симеон Караколев – Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Видео: За да се улесни достигането на родното агнешко до големите вериги – държавата отпуска средства на кланиците. Въпреки взетите мерки – животновъдите прогнозират тежки времена за бранша.

„Придвижването на хората, към малките  населени места, където са фермите е затруднено. Със сигурност ще има щети върху бранша”, добавя Караколев.

Ударът на кризата вече усещат и зеленчукопроизводителите в Санданския край. Отглеждането на продукцията изисква същите грижи и разходи, но пазар – няма.

„Къде ще се издава тази стока, и най-малкото като има внос, тоя внос направо те унищожава, унищожава ни като цяло”, на мнение е производителят Владимир Петров.

По борсите с плодове и зеленчуци обаче от няколко дни тировете с вносна стока са намалели наполовина. И цените на цитрусите устремено тръгнаха нагоре.

От комисията, която следи пазара на едро, не очакват спекула с цените по празниците. И успокояват, че складовете са пълни с продукти.

„Ако потребим домати, които в момента падат, зелена салата и зелен лук, агнешко и яйца – ние ще платим точно толкова, колкото сме платили 2019 г. Нека всеки един от нас да вземе решение – да си закупи българско месо и по този начин ще подкрепи българската икономика”, каза Владимир Иванов – Държавна комисия по стоковите борси и тържищата. /КРОСС/ 

Коментари от Фейсбук