Заев остава с празни ръце след визитата в София

0
1072
Парламентарни избори 2021#

Много пожелания и надежди за възстановяване на диалога и разрешаване на проблемите – това е единственото, което получи премиерът на Северна Македония Зоран Заев по време на посещението си в София в четвъртък. Той проведе срещи с българските държавни ръководители и водачите на най-големите партии. От никого обаче не получи конкретен ангажимент, че българската страна ще позволи на Скопие да започне скоро преговори за членство в ЕС. Всъщност враждуващите ни политици дори използваха случая, за да си разменят поредните удари във войната, която водят помежду си.

Обречен на неуспех

Още предния ден беше напълно ясно, че визитата на македонския премиер няма да донесе нищо. Тогава от българското външно министерство обявиха каква позиция ще поддържа страната ни по казуса с македонското еврочленство на заседанието на Съвета „Общи въпроси” на ЕС на 22 юни. „Позицията на България по отношение на преговорната рамка и провеждането на Междуправителствената конференция (МПК) с Република Северна Македония остава непроменена. Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г., каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на МПК”, заявиха от дипломатическото ведомство. Така недвусмислено потвърдиха, че София ще продължи досегашния курс спрямо Скопие, докато не получи отстъпки от македонската страна.

Разговорът с Радев – за позитивния дух и детските лагери

Затова Заев не успя да откопчи нищо конкретно от българските държавни ръководители. На срещата му с президента Румен Радев българският държавен глава констатира, че двустранните отношения са стигнали до задънена улица, а диалогът е бил замразен. И вмъкна в разговора укор към кабинета „Борисов 3”: „До известна степен това се дължи и на факта, че договорът, който подписахте с предишното българско правителство през 2017 г. за добросъседство, приятелство и сътрудничество, нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи тълкувания и действия.”

Радев напомни за съвместната си визита до Рим с македонския си колега Стево Пендаровски, по време на която те заедно почетоха светите братя Кирил и Методий. „Обнадежден съм, че този позитивен дух вече е и на ниво правителство”, похвали той своя служебен кабинет. Президентът изрази надежда, че разговорите между двете страни ще се водят прагматично и ще постигнат конкретни и устойчиви резултати. Заев отговори в същия дух. Двамата разговаряха за възможността македонски деца да летуват у нас и България да помогне с доставките на ваксини за съседката си. С това публичната среща приключи.

Служебният премиер: Имаме прозорец на възможност да работим

Преди това македонският премиер се срещна с българския си колега Стефан Янев. След разговора им служебният министър-председател обяви, че двете страни в момента имат прозорец на възможност да решат своите противоречия. И съвсем общо обясни, че стремежът на София и Скопие е да създадат благоприятна атмосфера на диалог, в която да работят историците и да намерят решения. „Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство”, добави Янев.

„Призовавам българския братски народ и неговите лидери да продължат да помагат на Република Северна Македония по нашия път към ЕС. За нас друга алтернатива няма. Призовавам и българския, и македонския народ да дадат шанс на добросъседството. Дължим това на младите, на децата и на бъдещите поколения. Бога ми, дължим го и на сегашното поколение”, емоционално заяви Заев.

Борисов към Заев: Служебното правителство ще ви излъже

След като правителството му развали отношенията ни със Северна Македония, бившият премиер Бойко Борисов сега прехвърли отговорността си към служебния кабинет. „Ще имате много срещи днес. Аз съм убеден, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, не може да се върши работа. Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Дезертират“, заяви Борисов, който първи разговаря със Заев.

„Както навремето с „Грипените“. Сега отново ще прехвърли всичко към парламента, когато дойде. Само че с кое първо да започне. Служебното правителство има всички права да преговаря с вас. Ако иска да подпише нов договор, да прави каквото знае. Но те ще избягат от отговорност. В същото време лъжат евроатлантическите партньори, че са „за“ Северна Македония да влезе в ЕС“, твърди Борисов. По неговото управление именно България блокира приемането на съседката ни в Евросъюза.

„Ако не намерим като две държави, като два народа, поколения млади македонци и млади българи ще се мразят с десетилетия“, каза в обърканото си изявление Борисов на Заев. Разговорът бе излъчен в профила на лидера на ГЕРБ във Фейсбук. Той предложи още младежките ни организации да направят един формат. Не стана ясно какво ще се случи точно в този формат, но основното било да не се „мразят за в бъдеще“.

„Аз считам, че ако не намерим решение, като две държави, две нации, два народа, поколения българи и македонци ще се мразят. Ще направим така, че няма да ни трябват инфраструктурни проекти, защото никой няма да може да премине. А те са толкова важни”, повтори Борисов.

Зоран Заев от своя страна подари пури на Борисов. „Такива пури само Радев ги прибира, неговите хора – пури, коняк. Но приемам подаръка“, благодари Борисов.

Каракачанов обвини Борисов, че си „плюе на сурата“

Красимир Каракачанов – водач на ВМРО и вицепремиер в последния кабинет на Борисов, реагира остро на изказването на досегашния си съюзник. „Няма как да не ми направи впечатление острият завой, който бившият премиер направи в изказването си по време на разговорите. Да се пишел нов договор? Трябвало диалог, за да не се мразят двата „народа“, двете „нации“? Какви два народа, какви две нации? За какво сближаване и съвместни младежки мероприятия става въпрос?“, остро запита Каракачанов във Фейсбук.

Той отново повтори старата си теза – че всички двустранни проблеми се дължат на упоритото придържане на Скопие към исторически фалшификации. И порица Борисов: „Не може да си плюеш на сурата и достойнството като загърбиш ей така, с лека ръка, едно решение, което като министър-председател си защитавал, само и само да направиш добро впечатление на някои фактори на Запад.“

Нинова укори Заев за езика на омразата

След Борисов македонският премиер се срещна с лидера на БСП Корнелия Нинова. Не получи обаче подкрепа от нея, въпреки че столетницата е партньорска, социалдемократическа партия на неговата формация СДСМ. На срещата Нинова е заявила, че социалистите подкрепят евроинтеграцията на Северна Македония, съобщават от „Позитано“ 20. В същото време обаче е изтъкнала: “ … не одобряваме езика на омразата, който съществува в Република Северна Македония към България, дискриминацията спрямо хора, които там се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и историческата истина.“ И заключава: “ … нашата позиция остава непроменена. А тя е, че към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.“

Източник: СЕГА

реклама