Епидемичната обстановка ще бъде удължена до края на ноември

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде БНТ. Той обясни, че това се налага заради повишаване на заболяемостта в Европа с коронавирус.

Прогнозите са, че заради началото на учебната година покачването на случаите на заразени и у нас. Кунчев очаква в края на другата седмица да има болни ученици, които са се заразили в училищата, а не преди 15 септември.

Нови противоепидемични мерки няма да се въвеждат.

Окончателно решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.

Доц. Кунчев каза още, че се очаква другата седмица да бъде подписан договорът за доставка на противогрипните ваксини за възрастни хора. Те ще са безплатни и прогнозите са, че ще бъдат в кабинетите на семейните лекари в средата на октомври. Според Кунчев ще има достатъчно време за имунизация на желаещите преди настъпването на грипа.

НОВИТЕ СЛУЧАИ

Новите случаи на Ковид-19 у нас са 154. Това показват проведените в последното денонощие PCR тестове – 5856 на брой според данните на Националния здравен портал. 

Ако сравняваме с предния ден, когато бяха установени 174 заразени, и то при доста по-малко изследвания (4312), резултатите изглеждат по-добри. Настанените в болници са 744, с 10 повече от предното денонощие,  като в интензивни отделения са 37 пациенти – при 46 предния ден. За съжаление има нови 10 починали с потвърдена коронавирусна инфекция. 150 обаче са излекувани.

Още е прекалено рано да се правят изводи как се отразяват на заболеваемостта началото на учебната година и събирането на деца и учители  в училищата. Все пак са изминали едва три дни, а както е известно, признаците на Ковид-19 се проявяват поне седмица след заразяването. 

Големият въпрос е доколко ефективни ще се окажат предпазните мерки. В някои страни, където учебната година започна по-рано, вече започнаха да затварят училища заради бум на епидемията.

СЕГА