Емил Димитров: ВиК-то в Ст.Загора е перфектно, но има други пред фалит

0
295

Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора – има ВиК, които работят перфектно. Водосборовете са им далеч, но въпреки това управлението им е много добро, с великолепни ръководители.

Това съобщи в предаването „Тази събота“ по bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров.
„Дупница, Сливен и Перник трябва да са най-печелившите предприятия, но те са пред фалит. Язовирите са на един километър от града, но заради лошо управление те са пред фалит, защото управителите им създават само проблеми. Има кметове, особено по морето, които умишлено си мълчат сега, за да създадат проблеми през лятото“, допълни Димитров.

Той допълни, че непрекъснато го питат „Ще спасим ли летния сезон на морето?“. „А какво правим с канализацията? На единия кмет тръбите са му на плажа, другият пуска вода, за да си отрови плажа, защото концесията не му харесва, на третия от няколко месеца канализацията изтича в морето. Като дойде лятото нали, ще дойде един чужденец да вземе проби и ще каже, че българското Черноморие не става за нищо. Всички тези кметове сега си мълчат и чакат да създадат криза лятото, за да дойде някой от София да ги оправи. Аз се чудя дали да водя кореспонденция с тях, или направо да пиша до Прокуратурата“, подчерта министърът на водите.
По думите му в Дупница водопроводът, който пълни язовира, от който трябва да се захранват питейните нужди, е пробит на 29 места.

Министър Димитров отговори и на въпроси, свързани с нерегламентираното горене на отпадъци. В тази връзка той заяви, че в Бобов дол ще си сложат измервателни станции на комините, за да е ясно какво горят, а в населените места наоколо ще има уреди, на които да се вижда на табло какво точно се случва и гражданите да знаят.

„Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси, това не е полезно обаче. Енергийната система трябва да се развива. Идеята не е някой бизнесмен да бъде вкаран в затвора, да бъде изгонен в чужбина или да му бъде взет бизнеса, а коминът като пуши да не трови хората“, каза министърът.

Епицентър

„В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ „Сливен“, който също има право, решават проблем на България. На всеки 100 кг отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона, и да го използваме повторно. 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10 % да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари“, обясни Емил Димитров.

Той уточни, че това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма. „От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен. Президентът каза „хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди“. По закон е 50 на 50 – наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят нашите 50%“, посочи министърът на околната среда и водите.

Само заедно можем да се справим с COVID-19. Всеки един от нас е отговорен за тази борба.

Нека бъдем дисциплинирани.

Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис