Експерт: Версията за технически проблем за катастрофата на МиГ-29 е малко вероятна

Към момента не можем да изключим нито една версия, макар версията за технически проблем да е много малко вероятна. Това няма да стане ясно, докато не бъде намерена черната кутия, заяви пред БНТ Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната. Според него от организационна гледна точка  би трябвало в такива извънредни ситуации да има предписани процедури как се действа.

„Никой друг, освен пилотът, няма по-добра информация колко близо е до водата. Тогава, когато пилотът е фокусиран върху поразяването на целта, вниманието е насочено изцяло натам и е много по-трудно се следи останалата част от обстановката“, допълни Тагарев.

„Надявам се, че този трагичен случай ще ни накара още веднъж да преосмислим цялостната концепция за изграждане на въоръжените сили на Българската армия. Много са проблемите – проблемите са и в техниката, морално и материално остаряла, проблемите са и в недостатък на ресурси за поддръжка. Ние трябва да преосмислим стратегията за развитие, защото пропуснахме много време и възможности“, добави Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram