Единият от задържаните за катастрофата в Бургас е на 15 години

Единият от задържаните за катастрофата в Бургас е на 15 години, сирийски гражданин, казва се Омар и е част от бежанския център в Харманли. Установено е, че е напуснал центъра на 22 август. Констатирано е, че има 2 или 3 излизания и н яма завръщане до два-три дни. Уведомена е полицията, за да се обяви за издирване, заяви на брифинг Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците, предава БНТ.

По думите ѝ от 22 август мъжът не се е връщал в центъра и не се знае къде е той, не е ясно и дали той е управлявал автобуса.

Момчето е подало молба в началото на юни за събиране на семейство, родителите му са в Турция, на 23 юни е получил разрешение за събиране. След създалите се обстоятелства тази процедура ще бъде прекратена, допълни Мариана Тошева.

Тя уточни, че всяка вечер след 22 часа, след като се затвори центърът, се проверява дали всички хора са в стаите си или на територията на центъра

Има 700 човека в центъра. Другото лице, за което ни съобщиха е, че през 2014 година бежанец с хуманитарен статут от Сирия, последен известен адрес някои казаха, че е в София, други казаха Стара Загора, той не е регистриран в някои от центровете. Обръщали сме се с писмо към г-н Рашков, жандармерия, която да охранява центъра. Има 700 човека на голяма площ и 10 охранителя за цялата нощ. Присъствие на жандармерия в предишни години е доказвало своята ефективност, с цел трафиканти да не доближават центъра, да няма късни прибирания и опити да се влезе, има пролуки в оградата, отнякъде може някой да влезе, добави Мариана Тошева и подчерта, че контролът не е намалявал.

Димитър Киров, заместник-председател на Държавната агенция за бежанците, заяви, че всяка сутрин се прави оглед на местата за настаняване.

При отсъствие повече от 48 часа тяхната процедура може да бъде прекратена. Две лица отсъстват в момента, които не са се завърнали, но не са изтекли 48 часа от тяхното неприбиране в центъра, допълни Димитър Киров.

Областен управител на Хасково Минко Ангелов заяви, че са водени разговори за присъствието на жандармерия, която да контролира сигурността в бежанския център. И добави, че се наблюдава увеличение с 24% на бежанския натиск през юни и юли.

По думите му реакцията на властите е била забавена и има забележки при изграждането на охраната на границата.

Направихме обход на границата в края на миналата година, имаше 6 компрометирани участъка, започна ремонт на оградата, каза още Минко Ангелов.

Около 5.00 часа тази сутрин автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията в Бургас. Загинаха двама полицаи, преследвали автобуса с мигранти.

Общо петима са вече задържаните след тежкия инцидент от днес, при който загинаха двама служители в Бургас.

Сириецът, който управляваше автобуса с мигранти, забил се с бясна скорост в патрулка, бе качен в полицейски бус и ескортиран от патрулка към Бургас, където предстои да му бъде повдигнато обвинение.

На излизане мъжът не отговори на въпросите на чакащите го отвън журналисти какво се е случило и защо е убил полицай и с наведена глава се качи в буса.

По обед чужденецът, който е със статут на хуманитарен бежанец, бе арестуван в Първомай. По непотвърдена информация, той е пътувал с влак от Бургас и екипи на полицията в Пловдив са го причакали на гарата в Първомай.

Другият каналджия бе задържан на мястото на мелето в Бургас. Трети сириец бе арестуван в Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram