ЕВРОСТАТ: Всеки трети българин мръзне

През 2018 г. около 34 на сто от българите не са могли да си позволят да отопляват дома си достатъчно, сочи последно проучване на Евростат за условията на живот в страните от ЕС през посочения период. Средният показател за ЕС е 7 на сто за европейците, които не са имали условия да се отопляват в достатъчна степен, а българите отново се озовават в дъното на тази класация с най-висок процент население, лишено от топлина.

Така около 2,3 милиона българи, или почти всеки трети наш сънародник, е бил затруднен да осигури адекватно отопление на дома си, отчита анализът на Евростат.

Според данни на НСИ едва 22 процента от сънародниците ни, или приблизително 1,5 млн. българи, са имали централно отопление, като почти всички от тях са били позиционирани в големите градове. Друг е въпросът колко от тях са се възползвали от парно в дома си.

Приоритетни за отоплението на българите остават дървата и въглищата. Според данни на националната статистика през 2018 г. на 100 български домакинства средно са се падали по 328 кубика дърва и по 100 тона въглища. Същите домакинства са изразходвали и около 400 хиляди киловатчаса електроенергия, преимуществено за отопление в зимни условия.

Най-ниски дялове на хора, които са имали проблеми с отоплението на дома си са регистрирани в Норвегия и Швеция – едва 1 процент от населението. Следват Финландия – 1,7 на сто, Люксембург – 2 на сто, Германия и Чехия – по 2,5 на сто, Дания – 3 на сто.

На другия полюс, освен България с 34 процента, проблеми с отоплението са отчетени също в страни като Литва – 28 на сто, Гърция – 23 на сто, Кипър – 22 на сто и други.

Критични показатели в отоплението на дома са регистрирани също в Северна Македония – 25 на сто, както и в Турция – 20 на сто. При другите ни съседи показателите са – по 10 на сто от населението в Румъния и в Сърбия са изпитвали трудности и проблеми при отоплението на дома си, тоест три пъти по-малко отколкото у нас.

Данните от анализа на Евростат са събрани като част от годишното проучване на ЕС за доходите и условията на живот през 2018 г.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram