Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата


Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по критичния тръбопровод „Северен поток“ спрат напълно, предупреждава изследователската и консултантска компания Wood Mackenzie.

В най-лошия сценарий, при който газопроводът „Северен поток“ до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да напълни достатъчно газовите хранилища до началото на отоплителния сезон през ноември. И регионът може да изчерпи напълно запасите си до януари, прогнозира Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac, пред Bloomberg.
„Дори като се имат предвид мерките за противодействие, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето“, предупреждава Ди Одоардо.

В ход, който разтърси енергийните пазари и предизвика ново покачване на цените, руският газов гигант „Газпром“ намали доставките на клиенти в Италия, Германия, Франция и Австрия през последните 3-4 дни. 

Ако по-ниските руски газови потоци се задържат по-дълго, те могат да провалят лятната кампанията за запълване на газохранилищата, точно когато запасите се възстановяваха, засилвайки оптимизма, че регионът ще достигне целта на ЕС за минимално ниво на запълване от 80% преди 1 ноември.

Пълното спиране на доставките по „Северен поток“ ще доведе до нива на съхранение в Европа от едва 59% до 1 ноември, посочва Ди Одоардо.

Ако тръбопроводът продължи да работи само с 40% от капацитета си, тогава нивата на съхранение може да достигнат 67% дотогава, като рискът от изчерпване на запасите ще се измести в края на зимата, казва той.

Руските власти твърдят, че не могат да възстановят силно намалените количества на газ, които текат по газопровода „Северен поток 1“, тъй като става въпрос за технически проблем, усложнен от санкциите. Те обаче са готови веднага да пуснат „Северен поток 2“, за да възстановят обема на доставките.

Изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер, държавната компания с монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, каза, че западните санкции правят невъзможно да се осигури връщането на оборудването за компресорната станция на газопровода „Портовая“ край Виборг, което създава проблеми по цялото трасе. Милер подчерта, че газопроводът „Северен поток 2“, теоретично е готов за използване „във всеки момент“.

„Северен поток 2“ има капацитет да изпомпва около 55 млрд. куб. метра газ годишно за ЕС, повече от половината от внесеното в Европа по газопроводи руско гориво миналата година./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram