Евгений Дайнов: Обществото се цивилизова, но политическият елит се връща във варварските времена

„Докато всички държави в Европа вече обявяват стратегии за излизане поетапно от извънредни положения, за да не се стигне до глад, тук гледам от телевизора продължават да ми говорят за трупове, ад, смърт,“ подчерта политологът


„Политическият елит в България се развива в обратна посока, докато обществото се цивилизова, той се връща в някакви варварски времена… Политиците, за жалост, имат поведението на варварски вождове. Институциите бяха отслабени от този варварски героизъм през последните 10 години и са пълни с некомпетентни хора, но се стегнаха след първите дни на паника и общо взето си функционират“. Това коментира пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

По думите му, докато обществото помъдрява и уляга, „неговите политически предводители се лашкат между една крайност и друга“.

„Деградацията на политическия елит е такава, че те изпаднаха от съвременността и се върнаха в средновековния начини на мислене,“ обясни той.

В предаването „Хоризонт за вас“ проф. Дайнов определи поведението на Българската православна църква като „недостойно, високомерно и свадливо“.

„Тук са едни каращи се фелдфебели, точно като българските политици“.

Според него всички ще излезем от кризата по-мъдри, „но въпросът е тази мъдрост да бъде приложена и като начин на управление на държавата, да бъде позволено на тази мъдрост да влезе в управлението“.

„Българският народ е умерен народ и това се вижда в такива кризи… Докато всички държави в Европа вече обявяват стратегии за излизане поетапно от извънредни положения, за да не се стигне до глад, тук гледам от телевизора продължават да ми говорят за трупове, ад, смърт,“ подчерта проф. Дайнов.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram