Д-р Аспарух Илиев: Антиваксиналната и антиковид реторика са в основата на изборния успех на ИТН

0
2861
Парламентарни избори 2021#

Политиката трябва да представи решения, които да обединят обществото. Прекалено много страхът влезе в управлението на кризата в България миналата година и това доведе до недоверие. Това мнение изрази пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

Според него още в началото на Covid пандемията от ГЕРБ „на принципа на лъжливото овчарче“ са изпуснали момента да управляват кризата „както трябва“.

„Малко е късно, но никога не е невъзможно да се опитаме част от обществото отново да я вземем на кораба на правилните мерки“, заяви Аспарух Илиев в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“.

Антиваксиналната и антиковид реторика в основата на кампанията на ИТН са сред основните фактори за техния изборен успех, коментира Аспарух Илиев по повод заявленията на най-голямата политическа сила срещу принудителното ваксиниране.

„Не може да говорим за дискриминация, особено когато става дума за здраве“, смята специалистът.

По думите му борбата с този вирус „не е толкова кратък спринт, а по-дълъг маратон“.

„В момента Делта вариантът намалява леко ефективността на ваксините и показва, че вирусът е в състояние да се променя и ние трябва просто да се напаснем. Това няма да продължава вечно, тази промяна. Вирусът се променя, но това няма да е безкраен процес на промяна 20 години. Няколко промени, които в рамките на период от няколко месеца до година-две може би ще ни изненадват, но ваксините ще са в състояние да го „настигнат“, да коригират това,“ категоричен е специалистът.

Илиев оспори тезата „по-добре да го преболедувам, отколкото да се ваксинирам“ и изтъкна, че „това не е правилно, освен това вирусът е наистина опасен“.
Специалистът съветва да не се експериментира с личното здраве и да не се разчита на това да се преболедува.

Аспарух Илиев посочи, че да се използва в настоящата ситуация понятието „медицински фашизъм“ по повод на ограниченията за неваксинирани, е исторически и човешки цинизъм. Според него се налагат „ограничения за контрол над инфекциите“, познати от векове – например изолация и ограничаване на движението.

Ваксините при Алфа варианта на коронавируса са имали значително понижаващ ефект върху отделянето на вирусни частици, поясни Илиев.

„Да, не очаквахме Делта вариантът да мутира по този начин, но и с това ще се справим. Ваксинирането е начин, по който държавата контролира инфекциите,“ категоричен е той.

Запитан дали по-големите рестрикции за неваксинирани биха довели до по-голямо търсене на фалшиви сертификати, Аспарух Илиев посочи, че „това е неизбежен ефект“.

Той сподели, че до него пишат хора, които споменават за „страшно голям брой лекари, които издават фалшиви сертификати“, което за него е „престъпление и нарушаване на медицинската етика от най-груб характер“ и Лекарският съюз трябва да отнема права./Епицентър

реклама