Държавите в ЕС ще могат да подпомагат бизнеса без опасност от санкции от Брюксел

svobodnaevropa.bg

Държавните бюджети ще бъдат освободени от задължението да поддържат дефицит до 3% и публичен дълг – под 60% от Брутния национален продукт. Това е съществуваща кризисна мярка за справяне с финансовите последици от епидемията от коронавирус, а нейното задействане беше одобрено от финансовите министри на страните членки на Европейския съюз в понеделник вечер.

Така правителствата могат да заделят суми по своя преценка за пострадалите от епидемията бизнеси, както и да отделят допълнителни средства за медицинско оборудване и други нужди на здравната система, свързани със справянето с коронавируса.

Предстои по икономическите мерки в четвъртък да гласува и Европейският парламент, след което те ще могат да се прилагат.

Мярката беше предложена от Европейската комисия и всъщност задейства съществуваща клауза, която позволява облекчаване на бюджетните ограничения за отпускане на държавна помощ на фирми по време на криза.

„Тежката икономическа криза, която сега се очаква тази година, изисква решителна, амбициозна и координирана реакция на политиката. Трябва да действаме решително, за да гарантираме, че шокът остава възможно най-кратък и ограничен и не създава трайни щети за нашите икономики и следователно за устойчивостта на публичните финанси в средносрочен план“, се казва в тяхно изявление след проведената по видеоконферентна връзка среща.

Министрите са съгласни с оценката на Европейската комисия, че условията за използване на кризисната клауза за изключване от фискалната рамка са изпълнени. Това е наличието на сериозен икономически спад в еврозоната или изцяло в ЕС.

Използването на клаузата ще даде необходимата гъвкавост за предприемане на всички необходими мерки в подкрепа на националните здравни системи за гражданска защита и за предпазване на икономиките, включително с по-нататъчни помощи и временни целенасочени действия, се казва в заключенията на срещата.

На 13 март Европейската комисия предложи разхлабване на изискванията по Пакта за стабилност и растеж, с които правителствата да могат да харчат повече бюджетни средства за стимулиране на икономиката и компенсиране на щетите върху бизнеса, нанесени от епидемията от COVID-19.

Вдига се и тавана за отпускане на държавна помощ на предприятията за справяне с икономическите последици от кризата. Еврокомисията се ангажира в 24-часов срок да одобрява предложени от националните власти икономически мерки и стимули.

Предложено е страните членки да задържат 37 млрд. евро, изплатени им авансово по структурните и Кохезионния фонд, които трябваше да върнат в европейския бюджет. С тях те ще могат да финансират различни дейности, свързани с ограничаване на епидемията, включително допълнително заплащане на медицинския персонал и закупуване на оборудване и лекарства, както и да продължат да финансират други европейски обекти, които смятат за приоритетни. За България тази сума възлиза на 812 млн. евро.

В България към момента има установени 202 случая на заразени, а трима души починаха. Най-актуалните факти по темата за развитието на епидемията в България можете да видите тук.

През последната седмица всички държави в Европа въведоха стриктни мерки за социално дистанциране, за да намалят разпространяването на заразата с коронавирус. В Италия, която в момента е страната в най-тежко положение в света, повече от 5400 души са станали жертва на COVID-19. През последните два дни властите отчитат намаляване на смъртните случаи и на потвърдените болни.

В понеделник Световната здравна организация обаче предупреди, че пандемията от коронавирус се ускорява. Заразяването на първите 100 хил. души е отнело 67 дни, докато нарастването от 200 хил. до 300 хил. се е случило само за четири.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram