Доц. Стойчо Стойчев: Най-добрият изход от кризата е Христо Иванов премиер с мандата на ГЕРБ

Един от приближените на ГЕРБ политолози доц. Стойчо Стойчев, който е чест гост по всички тв канали, предлага своето виждане за изход от кризата, което е качил на страницата си във Фейсбук.

Идеята му е повече от абсурдна – Христо Иванов от ДБ да стане премиер в мандата на ГЕРБ, като му се даде възможност сами да си подбере министрите. Мотивът на Стойчев е: „Хр. Иванов има претенцията да може да реши всички проблеми с корупцията и т.н. Ето един тест. За 6 месеца или ще покаже качества, като проведе добри избори, неоспорвани от основните конкуренти, ще демонстрира адекватност и принципност в решенията и ще ни убеди, че е качествена алтернатива“.

Ето целият тект на Стойчо Стойчев във Фейсбук без редакторска намеса:

„Вероятно най-добрият изход от политическата криза в момента е парламентът да излъчи нов кабинет, който да опита да минимизира икономическите и социални рискове от пандемията и да организира прилични избори, които да поставят началото на политическата нормализация в страната (доколкото такава е възможна). Ремонт на този кабинет би бил еднакво неудовлетворителен за всички страни.

Оптимално, при наличие на добра воля у протестиращите и президента, с новия мандат на ГЕРБ, за премиер може да се предложи Hristo Ivanov, който сам да подбере министрите си, разбира се в някаква процедура на обсъждане с протестиращите. Този кабинет да получи гаранции от парламентарната група на ГЕРБ за подкрепа на законодателни инициативи, включително в областта на правораздаването.

По този начин исканата от протестиращите промяна ще започне мигновено, ще се избегне предоставянето на еднолична власт на Р. Радев, ще се се предотврати спирането на работата на държавните институции. Това решение би било и символ на зрялост и национално помирение в името на по-доброто бъдеще.

Той предполага склонност към разумни отстъпки от всички страни за да се постигне стабилно примирие.

1. Едните искат избори веднага и служебен кбинет.

2. Другите искат редовни избори и този кабинет.

3. Отделни оставки не решават, а задълбочават конфликта. Вдните ще кажат, че това са бушони, замитане и т.н. Другите ще се разсърдят, че се правят отстъпки и на екстремисти и се бертват добри хора.

4. Ако нищо не се прави и правителството упорства, ще се радикализира конфликта, масовото послание ще е за вкопчване във властта, аналогиите с Орешарски ще ставаъ все повече, в трудните месеци на кризата атаките ще бъдат повече и разочарованите напролет много повече. Изборите ще Се обявяват за купени мнипулирани от властта и т.н.

5. Служебен кабинет на РР ще забърка големи каши. Предния избра за 2 месеца Грипен, новия не знам накъде ще избие. ГЕРБ този път ще се иплаква от репресии, реваншизъм, фалшиви избори и т.н.

6. Всички анализатори (сини, червени, с бели шапки и т.н.) са единодушни, че събитието на тези избори е Хр. Иванов. Подчертавам в рязко разграничение с Ат. Ат. и ДСБ. Новата легитимност не идва от костовистите, но от Да Бг.

7. Хр. Иванов има претенцията да може да реши всички проблеми с корупцията и т.н. Ето един тест. За 6 месеца или ще покаже качества, като проведе добри избори, неоспорвани от основните конкуренти, ще демонстрира адекватност и принципност в решенията и ще ни убеди, че е качествена алтернатива.

Или ще покаже, че е същия като вс останали, а борбата в за кокала вместо за светлината.

8. През март-април ще сме видели какво може единствената смислена алтернатива и ще можем да вземем информирано решение.

9. Ако ГЕРБ организира изборите или пък Радев, задължително след това с години ще ни се ибяснява колко са манипулирани.

10. Това решение работи за всички, не изключва никого и способства за деескалацията на конфликта. Разбира се, ако мислим като ултраси е тъпо, смехотворно и т.н.“

Идеята на Стойчев е посрещната с всеобщо неодобрение от коментаторите на стената му.

Някои пшат, че дори не могат да повяравта на очите си от написаното.

Евгени Петров Stoycho P. Stoychev, какво означава подбор на министри, т.е. съставяне на кабинет „в някаква процедура на обсъждане с протестиращите“?! Какво е тяхното представителство е най-малкият въпрос. Накратко – улична демокрация ли предлагаш? На по-див популизъм скоро не бях попадал.

Маргарита Петрова Вие сериозно ли мислите това? Доказалият се некадърник Христо Иванов Бойкикев – Министър председател с министри от гмежта на улицата????? Изключително съм разочарована! Дано това да е Ваш прийом за улавяне на обществените нагласи или вид политическа сатира…. ????????????

Дида Фердинандова ПО-ТЪПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ ТОВА НА СТОЙЧО СТОЙЧЕВ,НЕ СЪМ ПОПАДАЛА!

Tedd Todoroff Господин Стойчев, имах Ви за интелигентен човек, а, Вие ме разочаровахте тотално!.

Ивайло Василев Г-н Стойчев, напоследък се питам защо говорите и пишете подобни неща, които биха обидили възприятията за нормално и ненормално на всеки поне средно интелигентен човек. Не знам какъв катарзис сте изживял през последния месец, но той контрастира с образа Ви, който е добре познат на всични ни в положителна светлина от преди това.

Zdravko Dunov АКО това не е фалшив профил на колегата Стойчо Стойчев, той просто или е на марихуана, или отвратително лицемери по телевизията, представяйки се за приличен човек.

Соня Колтуклиева Стойчо, ти се шегуваш, нали?!
Христо Иванов премиер по време на криза и пандемия – това си е чисто самоубийство.

Valeria Veleva Христо Иванов – премиер?! Ти в ред ли си?

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram