Доц. Мангъров: Да се затваря цялото общество не е издържано от епидемиологичната обстановка

„Аз не съм враг на държавата, не искам хора да умират, а искам да кажа какво би трябвало според мен и според науката да се направи, за да умират по-малко хора.“.

Така доцент Атанас Мангъров се защити от критиките на премиера Бойко Борисов в сутрешния блок на БиТиВи.

Той смята, че нищо особено нямало да се случи – щяло да има хора, които да се разболеят и които да загинат от коронавируса. „Няма да е нещо екстремно, няма да е Армагедон. Няма да има камиони с трупове“, сигурен е лекарят и допълни, че хора умират от всичко и непрекъснато.

Ние не сме станали безсмъртни, няма и да станем, каза доц. Мангъров, според когото, ако не се действа правилно ще загинат повече хора, но ако се действа правилно, починалите ще са по-малко. Неговата теза е, че ако се затваряме, тези, които са заразени, ще заразят хората около тях и тогава отново застрашените ще бъдат възрастните хора.

При всяко инфекциозно заболяване трябва да се изолират хората, които са болни и са застрашени. Да се затваря цялото общество е новост, което не е издържано от епидемиологична обстановка, обясни доц. Мангъров.

За да може коронавирусът да изчезне, трябва поне 70% от населението на земното кълбо да я изкара. Проблемът обаче е в това колко време ще издържи икономиката.

Иначе доцент Мангъров не се е чувал с премиера Бойко Борисов и не е влизал в директен спор с него. „В устата ми слагат думи, които аз не съм казвал и с които някой иска да ме скара с хора, с които не искам да бъда в конфликт, защити се доц. Мангъров.

По отношение на статута на Медицинския съвет доц. Мангъров отбеляза, че той в момента е като неформална организация, която поддържа връзка помежду си и е готова евентуално да дава съвети.

Другото, с което Мангъров не е съгласен, е, че се правят изследвания, с които се установява, че определени хора отделят вируса. „Като продължаваме да изследваме хората, които отделят вируса, ние намираме само, че има хора, които отделят вируса“, обясни доц. Мангъров. Тази информация обаче не служи кой знае за какво.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram