Десислава Атанасова: Хартиената бюлетина остава

Пет от политическите сили в парламента предлагат доклада за второ четене на промените в Изборния кодекс (ИК) утре, четвъртък, да бъде точка от дневния ред на Народното събрание.

Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предаде БТА.

Тя посочи, че днес е имало три пъти заседание на председателския съвет.

Решението е изненадващо, след като и вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори за отлагане на темата до постигане на разбирателство. Той даде заден за част от текстовете, внесени от депутати от ГЕРБ, но не и от хартиената бюлетина.

„Отстъпките, които всички ще направим, са за гласуване на Изборния кодекс с максимално удовлетворение на всички предложения“, коментира Атанасова. Тя посочи, че предложенията на ГЕРБ-СДС за район „Чужбина“, увеличаване броя на заявленията за разкриване на секция извън страната и отпадане на машинното преброяване няма да бъдат подкрепени утре в залата.

Договорено е в пленарната зала да не бъдат подкрепени предложенията на ГЕРБ за отпадане на район „Чужбина“, намаляване от 100 на 40 на заявленията за откриване на секция в чужбина, както и категоричното отпадане на машинното преброяване. 


Но подкрепяме с мнозинство възможността българите да избират начин, по който ще гласуват, т.е. смесеното гласуване, добави тя.

Остават предложенията на „Демократична България“ (ДБ) машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство и то да се предава в РИК, съответно на „Информационно обслужване“ и ЦИК, обясни Атанасова.

От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на момента на преброяването. Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и с хартия, и с машина, само зад параван.

Ще създадем звено към ЦИК по предложение на ДБ, което да обслужва единствено и само въпросите, свързани с машинното гласуване. Максимално достъпен и отворен ще е кодът със заявление до ЦИК, посочи Атанасова.

Смятам, че постигнахме един баланс, въпреки че предложението на „Продължаваме Промяната“ и ДБ е да има временна комисия, която да обсъжда отново тези предложения, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Но обясни, че това не е законосъобрано, защото една временна комисия не може да ревизира вече взети решения от постоянна.

Разписките вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване, ще са с QR код, но едновременно с това хартията ще е защитена, ще има и печат на СИК, посочи Десислава Атанасова. В един протокол ще влязат бюлетините от машинното и от хартиеното гласуване, допълни тя. Според нея няма смисъл от създаване на преброителни центрове, каквито предложиха от ДБ.

Ние много добре знаем кои са важните теми за България, нека да припомня, че преди втория мандат има първи. Така Атанасова отговори на въпрос дали ГЕРБ-СДС ще подкрепи правителство на малцинството на ПП и ДБ, каквато заявка двете формации дадоха по-рано днес.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram