Депутатите разтревожени за пенсионната система

0
1273
Парламентарни избори 2021#

Депутатите влязоха в спор за пенсиите. Дебатът е в рамките на парламентарния контрол.

Никой не може да оспори, че пенсиите са най-големия провал на управляващите в политиката по доходите. Това каза социалистът Георги Гьоков по време на разискванията в парламента за пенсиите.

По думите му равнището и динамиката на доходите през последните години в България показва, че правителствата на ГЕРБ са неспособни да измъкнат страната от последното място в ЕС по доходите. България си остава с най-нисък стандарт и равнище на доходите в Европа, притеснен е червеният депутат.

След повече от 10 години управление на ГЕРБ, въпреки че се наблюдава някакъв растеж на доходите, те все още остават относителни ниски, посочи Георги Гьоков.

Хасан Адемов от ДПС е силно озадачен какви решения трябва да вземе законодателният орган, след като имало готов законопроект. Забелязваме устойчива тенденция за увеличаване на трансфера от държавния бюджет към бюджета на ДОО, изтъкна той. Пенсионната система ставала все по-зависима от данъците. Дефицитът от 6 милиарда лева в пенсионната система може да се изчисти чрез дълг.

В бюджета на ДОО за 2021 година са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери, включи се и Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя каза още, че се увеличава минималната пенсия. Освен това от 1 юли догодина всички пенсии, отпуснати до края на тази година ще се осъвременят по Швейцарското правило.

Надя Клисурска от БСП се опасява, че ще се взриви пенсионната система. Управляващите давали частично решение за пенсионния модел, който, според социалистката, трайно не работи.

Нюз бг