Ден 35:

0
288

Блокада на АМ “Тракия” в поредния ден на антиправителствените протести в страната. В автошествието се включиха десетки автомобили, които затрудниха движението на аутобана. Образузваха се километрични опашки.Това е поредната блокада на ключов път , след като преди няколко дни движението бе спряно от протестиращи на Хаинбоаз.

Гражданското недоволство не стихва вече повече от месец. Днес има и демонстрации пред посолството на Германия у нас. Организирано е “Масово затваряне на очи” в знак на протест срещу липсата на реакция не просто от страна на Европа, а в частност от страна на Германия – един от съюзниците на България в ЕС.

Акция имаше и в Пазарджик, където протестиращи издирваха депутата от ДПС Делян Пеевски.

Хронологията на събитията от деня отново ще следим на живо.

Три кръстовища остават блокирани заради демонстрациите в столицата. След временното премахване на палатките, лагер отново изникна пред Софийския университет.

Продължава и недоволството на граждани от цялата страна.

Миналата седмица обстановката бе особено напрегната. В сряда се проведе пресконференцията на управляващата партия ГЕРБ. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.


Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта – припомняме за изтеклите скандални записи и снимки. Последният запис се появи в пространството миналата седмица.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас.

Фрог

Коментари от Фейсбук