Денков: На Украйна не можем да дадем системи за ПВО, които биха оставили оголено небето на България

На Украйна няма да бъде предадено нищо, което би застрашило сигурността на България.

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента премиерът Николай Денков.

„Обсъждали сме само възможности, при които България е защитена.

Със сигурност не можем да дадем системи за ПВО, които биха оставили оголено небето над България. Хората не трябва да се притесняват„, заяви по-късно от парламентарната трибуна премиерът акад. Николай Денков. 


„Това, което беше направено в зала, искам ясно да се разбере, е смесването на списъка на Зеленски, с който той вероятно ходи в различните държави и казва от какво има нужда, с това, което реално би могла да предостави, което не съответства на този списък. Така че смесването на тези две теми води до напрежение, което е напълно излишно“, каза премиерът.

Пакетът от военна помощ за Украйна е изготвен заедно с армията, която да каже какво може да се даде.


В складовете ни има муниции, чиито срокове изтичат след 1-2 години. Останат ли там, после ще трябва да се плаща за унищожаването им, което според премиера може да струва стотици милиони левове. Вместо това планът е те да се дадат на Украйна, а ние да си купим нови.

„Не би искал да коментирам това, което се случва в президентството. Аз мисля, че се видя сблъсък на две съвсем различни представи за света. От моите изказвания вероятно е ясно аз коя от тези гледни точки споделям. Най-лесно тя би могла да се представи по следния начин: поставете се на мястото на другия. Ако вие бъдете нападнати, какво би трябвало да напри един премиер, какво би трябвало да направи един президент? Дали трябва да каже „Аз искам да защитя държавата си, търся помощ за това“ или трябва да каже „Не, аз няма как да се съпротивлявам, да става каквото ще“, коментира Денков вчерашния сблъсък между Радев и Зеленски.

Той обяви, че споделя мнението на Зеленски, че трябва да се уважават институциите и мнението на другите хора, но всеки да има и ясна лична позиция.

Той обясни, че в ситуацията има жертва и агресор, както и че целият световен мир се крепи на това да не се променят държавните граници.


Премиерът обясни, че България има интерес от дългосрочно сътрудничество с Украйна в областта на високите технологии и енергетиката. „Всъщност ние имаме интерес от сътрудничество и с Русия, но не при тези условия“, каза премиерът.

Денков уточни, че в момента тече подготовката на трети пакет помощ за Украйна. Като първият е бил изпратен по време на кабинета „Петков“, а вторият – от служебното правителство.

Посещението на Зеленски е било готвено сравнително кратко, обясни премиерът, тъй като преди това не е имало възможност.

„Търсехме подходящ момент. Най-подходящия момент се оказа след Европейския съвет и преди срещата във Вилнюс, затова се проведе сега“, обясни премиерът.

Относно решението Зеленски да не идва в парламента, Денков обясни, че са искали да затрудняват движението на софиянци възможно най-малко, както и че не е било удобно предвид предвидената среща в Бояна с партии и общественици.

Визитата на Зеленски бе свързана с кандидатурата на Украйна в НАТО. Той търси подкрепа. Това ще стане в подходящия момент. Ясно е, че това не може да стане сега”, коментира още Денков.

На въпрос, ако се наложи смяна на системата за ПВО означава ли, че ще търсим от съюзнически държави по-нови технологии, той каза следното:

„Има такива възможности. Бих казал, че България може би е изпуснала някои от тях по време на служебното правителство. Всяко едно такова действие отнема месеци, а понякога и години, както стана със самолетите. Украинската делегация се интересува най-вече от бързите решения. След тази визита всеки трябва да си зададе въпроса какво значи да си патриот. Дали е патриот този, който защитава родината си и границите си, или патриот би бил този, който казва „Елате, вземете ни територия”.

По-късно премиерът Николай Денков увери депутатите, че България няма да изпрати на Украйна военна техника, която би ощетила отбранителните способности на страната. 

Денков потвърди това след въпрос на „Възраждане“, които настояха за уточнение след заявеното по-рано днес от министъра на отбраната Тодор Тагарев, че украинският президент е поискал „всичко без летателни средства“.

„Всичко, което се подготвя за предоставяне като втори и като трети пакет от военна помощ за Украйна, се подготвя съвместно с въоръжените сили на България. Няма да бъде изпратено нищо, което нарушава възможността да защитаваме нашата държава съгласно изискванията в момента от военна и военнотехническа гледна точка“, каза Николай Денков, както и отново потвърди, че не се предвижда обсъждането на изпращане на каквато и да било жива сила, свързана с военните действия в Украйна.

В отговор на друг въпрос от ИТН – министър-председателят заяви, че няма никаква опасност от декапитализация на Българския енергиен холдинг, след като правителството реши пари от Дружеството ще се използват да попълнят бюджета:

„Българският енергиен холдинг няма никаква опасност да бъде фалиран. В сметките на БЕХ има значително повече средства от тези, които са изискани в момента, за да се подготви Бюджета за тази година“.

По думите му въпреки, че Зеленски не е отишъл в парламента, той се е видял с ръководствата на парламентарните групи.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram