Демократична България: Имаме съдбовната отговорност да излъчим правителство

0
681
Парламентарни избори 2021#

„Имаме съдбовната отговорност да излъчим правителство. Служебният кабинет не е трайно решение“, заяви съпредседателят на коалиция „Демократична България“ Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев.

„Фокусът ни сега е върху първия мандат, който се пада на ИТН. Сега ни предстоят разговори. Темата за персоните няма да стои. Има обаче два важни въпроса – каква е парламентарната конфигурация, която ще излъчи правителство, както и какви ще са действията за постигане на промяната“, коментира Иванов.

Той заяви, че „плаващите мнозинства много бързо се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко потъва. Виждали сме го“.

В зависимост от преговорите по основни теми „Демократична България“ ще реши каква роля ще заемат в 46-НС – на коалиционен партньор, на  партньор или на опозиция. 

„Няма да дадем подкрепата си на всяка цена. Ние представляваме 350 хил. избиратели“, допълни Иванов и подчерта, че основните приоритети на коалицията трябва да бъдат и сред приоритетите на ИТН, за да ги подкрепят. 

Румен Радев поздрави „Демократична България“ за това, че са успели да разширят подкрепата, която получават, както и че са водили активен диалог с избирателите по време на предизборната кампания.

Радев припомни и препоръките на Европейската комисия за реформи в съдебната система, както и необходимостта от реформи в БЕХ. 

„Тези реформи не могат да бъдат извършени от служебен кабинет. Изисква се активно правителство“, подчерта Радев. Президентът приветства готовността на „Демократична България“ за диалог с „Има такъв народ“ за съставяне на правителство.

Силно се надявам да се намерят общите пресечни точки , за да съставим по най-бързия начин правителство, заяви още Радев.

Президентът обаче подчерта: „Аз не искам кабинет на всяка цена“. Допълни, че това е отговорност на политическите партии. Той призова разговорът за нови предсрочни избори да се водят едва след като са изчерпани всички възможности за диалог между партиите.

Източник: Оффнюз

реклама