Демерджиев: 50% от регистрациите на украински бежанци по хотелите са дублирани

Проверка на МВР е установила редица дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите. Това съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на днешния парламентарен блицконтрол. Той отговори на въпрос на депутата от „Възраждане“ Ангел Георгиев. Според Демерджиев по времето на кабинета „Петков“ има над 50% дублирани регистрации на украински бежанци в български хотели, а един човек е бил регистриран в повече от един хотел. Имало е случаи на настаняване на лица над 1 път и половина над капацитета на даден хотел. Били са „настанявани“ и хора, които не са пребивавали в България. „Понякога се касае за по няколко хотела на един собственик, и бежанци, които се намират на три различни места под негов контрол“, поясни той

Министърът увери, че МВР е взело мерки, за да разграничи бежанците от туристите, дошли в България. „И когато това се случи – броят на хората, които трябва да получават закрила, рязко намаля. Ще кажа само, че при първата физическа проверка установихме приблизително 3000 души по-малко от 12 000, които трябваше да се намират там“. Иван Демерджиев каза, че предстои да се установи дали в тези случаи са участвали само хотелиери и дали в тези практики има служители, замесени на по-високо ниво. Министърът завърши изказването си с думите, че всички материали по темата са предоставени на прокуратурата. „Нямам обратна връзка от прокуратурата по повод сигнала, тече проверка от няколко месеца в ГДБОП и не е завършила. Данните са плод на две работни групи“, уточни министърът, визирайки тази от Министерство на туризма и Националния оперативен щаб. По думите му оптимизацията, която е извършил по темата, е спестила милиони левове на държавата.

След него думата взе Драгомир Петров от „Има такъв народ“, който попита има ли основание да се търси персонална отговорност на Калина Константинова, която беше вицепремиер по ефективното управление в кабинета „Петков“, тъй като именно нейна отговорност беше организацията по настаняването на украинските бежанци. Министър Демерджиев обаче заяви, че няма данни да е извършено нарушение от Константинова. 

Actualno.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram