ДБ иска партиите да се заявят спрямо темата „Газпром“

Всички политически партии трябва да се определят спрямо исканията на служебния кабинет за стартиране на преговори с „Газпром“. Това е най-горещата тема и определя готовността им да опазват достойнството на България, но и да управляват рискове. Това коментира пред бТВ Антоанета Цонева от „Демократична България“.

Днес от „Демократична България“ са призовали всичките си привърженици да излязат на протест, който се организира от граждани.

Тя е категорична, че страната преднамерено се тласка към газова зависимост от Русия, а газът от „Газпром“ не е евтин, плаща се най-високата цена в Европа.

„Зависимостта от „Газпром“, освен че се използва като геополитическо оръжие, руското дружеството е нарушило и едностранно договора си с България“, посочи Цонева. Тя коментира, че въпреки наличната реакция и от ГЕРБ, това не е обща позиция, а от партията на Борисов „реагирали нервно“.

Позициите на ГЕРБ и на служебния кабинет не се различават, смятат от ДБ.

Антоанета Цонева припомни, че Бойко Борисов за 12 г. не е свършил нищо за енергийната независимост на България. „ГЕРБ използва страховете на хората. Цените в цяла Европа са 10 пъти по-високи“, каза тя.

Антоанета Цонева коментира и действията на служебния кабинет, за нея има отказ да се вземат танкерите с втечнен газ и да има солидарно споразумение с Гърция или с Турция. В заключение тя критикува Борисов и за данъците на „Лукойл и за превръщането на „Росенец“ в анклав.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram