Граничарите ни сами си пазаруват патрони и дрехи по интернет

„Тези хора там са като опълченци! Липсва им всякаква екипировка, която да се осигурява държавата. Служителите, които биват изпращани на границата, се оборудват сами – пазаруват си нещата от интернет, включително и боеприпасите за личното оръжие. Това е безобразие”, това коментира криминалният експерт Иван Савов.

Други експерти също са на мнението, че липсата на екипировка, недостатъчното служители и обучението са сред основните проблеми на граничната ни охрана.

„Няма как да вземете двама човека на 5 км, да вземете найлон, с който да се покрият и да ги приберете след 24 часа”, коментира доц. Милен Иванов пред Нова тв.

А решението на проблема не се изчерпва само с осигуряване на екипировка и оръжие. Трябва да се запълни и сериозният дефицит на експерти в системата. Според Иванов няма как в планински и гористи местности да действат полицаи, които са обучавани в градска среда.

Промяна, може да има, ако се предприемат сериозни реформи, смятат още експертите. В противен случай цената ще продължава да се плаща с човешки животи.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram