Гешев поиска от Брюксел по-строг евромониторинг за България

Засилен диалог с европейските институции и по-сериозен мониторинг е поискал пред евродепутати главният прокурор Иван Гешев. Той беше изслушан от мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент.

„Посланието ни е, че прокуратурата е изключително притеснена, че през последните месеци сериозно се заличава постигнатият напредък след приемането на България в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека (…) Не се чувствам горд като българин да го кажа, но към момента аз и прокуратурата смятаме, че е нужен по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение на България, включително по новия Механизъм за върховенство на закона“, обясни Гешев.

Този механизъм предвижда възможност за ограничаване на достъпа до еврофондове.

Той посочи, че анализът на прокуратурата на последните два парламентарни избора е показал „заобикаляне на закона“ и претърсвания без съдебно разрешение спрямо малцинствени групи и инвалиди, като има „нарушения, които може да съставляват престъпление“.

По думите му МВР се опитва „да иззема правомощия от съдебната власт“, а се нуждае от реформиране, подобно на съда.

„С бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години. Освен корупцията по високите етажи, която е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които мислехме, че сме забравили – телефонни измами, кражби, убийствата са през ден. Липсва взаимодействие между институциите, има опит за война със съдебната власт, а цената за това ще платят българските граждани“, обяви Иван Гешев.

По думите му съдебната реформа до момента винаги се е изразявала в опит „да завземеш определени позиции и да смениш определен човек“ и затова резултатите „винаги са били трагични и тъжни за съдебната система“.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram