ГЕРБ обмисля удължаване на извънредното положение

0
2088

Срокът на извънредното положение, който изтича на 13 април, ще трябва да бъде удължен и след това, тъй като дотогава кризата няма да бъде разрешена. Това заяви шефът на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, цитирана от БГНЕС.

„Това е една от причините, които налага да се съберем извънредно в парламента, защото ще трябва да гласуваме удължаването на закона за извънредното положение“, посочи Стоянова и допълни, че новият срок ще бъде определен от националния оперативен щаб.

Междувременно депутатите се подлагат на изследвания, след като вчера стана ясно, че Хасан Адемов от ДПС е заразен с коронавируса. Народните представители се тестват с PCR тест в две болници – държавната ВМА и частната „СофияМед“. Това вече направиха членове на парламентарните групи на БСП, ДПС и ГЕРБ.

Тази сутрин в парламента се проведе председателски съвет, на който са били обсъдени различни варианти за това как депутатите да продължат своята законодателна дейност. Днес трябваше да се съберат парламентарните комисии по бюджет и финанси, и енергетика, за да обсъдят актуализацията на държавния бюджет и законови промени, свързани с намалението на цената на газта. Заради случая с Хасан Адемов обаче заседанията им бяха отложени.

За момента е ясно, че и управляващи, и опозиция искат да продължат работа, но как ще стане това, ще се разбере след като всички депутати бъдат изследвани, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Обсъждахме няколко варианта как да стане това, но окончателно ще го решим, след като всички депутати минат на тестове и се видят резултатите. Имаше всякакви предложения – от електронно-дистанционно дебатиране чрез софтуерен продукт, който да се инсталира на компютъра на всеки депутат и през телефоните ни. Само няма да може да гласуваме, защото конституцията го забранява. Там се иска лично присъствие за гласуване и експертите от правната дирекция на парламента са категорични, че е риск да гласуваме дистанционно, защото тези актове могат да паднат при обжалване“, разказа Нинова. Възможно е парламентарните групи да влизат една по една в пленарната зала при гласуване или да се провеждат тайни гласувания.

Новината за Хасан Адемов беше съобщена от председателя на парламента Цвета Караянчева на извънреден брифинг снощи.

СЕГА

Коментари от Фейсбук