ГЕРБ заплаши президента с импийчмънт

След обръщението на президента Румен Радев към българските граждани вчера, от управляващата партия ГЕРБ реагираха като намекнаха, че са готови да го отстранят от поста му, ако има основание за това. „Ние ще решим, защото имаме достатъчен брой депутати, по волята на българските избиратели, дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд“, заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков в декларация от парламентарната трибуна.

ГЕРБ заплаши президента с импийчмънт

Много съжаляваме за издънката на държавния глава, не го считаме за президент на всички българи.  Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков в декларация от името на групата.„Това, което казвам от името на парламентарната група на ГЕРБ, е следното: много съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава. Ние не злорадстваме. Не му се радваме за тази груба грешка. Ние вече не го считаме за президент на всички българи. Ние оставаме верни на нашите избиратели, с които ще победим и 2021 г. и ще вървим напред и без и въпреки президента“, подчерта още Марков.


Той посочи, че такова разделение никой не си е позволявал да прави. „Той го направи и той вече не може да бъде президент на нашите избиратели. Той ги обиди“, каза още Марков.

„Ние ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати по волята на българските избиратели дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд. Това, което казваме обаче, че е безпрецедентно българския държавен глава да раздели нацията и да каже, че той е само с тези милиони, които не са гласували за ГЕРБ, а не е с тези милиони, които 8 пъти на парламентарни избори избират партията ГЕРБ.

„Нима е парализиран българският парламент? Имаше опит за парализация от БСП. И българският народ на евроизборите им каза мнението. Спомняте ли си как тръгнаха като аслани и как се върнаха… няма да казвам, защото е неконституционно. Нима е парализирана местната власт? Може ли да е парализиран Бургас, а да е с такава хубава елха, на която да се възхити г-жа Радева. Нима е парализиран главният прокурор, че той така се е развихрил. Подгонил е бандитите, не стои във фризера, не е замръзнал. Нима е парализиран председателя на Върховния съд г-н Панов, той е толкова размразен, че чак отиде във Варшава на митинг срещу полското правителство в подкрепа на полската съдебна власт?

Демокрацията в България си е в ред. Проблем е изявлението на държавния глава за това, че за пореден път говори, че бедността, че ставала все по-голяма. Има икономисти тук. Те ще кажат някой ден, кога заплатите в България са били по-високи. По времето на г-н Луканов, когато направихте живота ни скотски, по времето на г-н Виденов, когато бяха 3 долара. Той (Румен Радев) може би не е чел история, но когато станеш президент трябва да четеш. Бедност има, и в други страни има. И природни бедствия има. Нима нямаше пожари в Австралия и Гърция“, каза още той. 


По думите му по времето на паралелната държава, когато „министър-председател“, е бил Илия Павлов, са били загубени години. „За тези загубени, загубени за България – 90-те години – той мълчи.

Той не е участвал в промяната. Може да не ги знае тези неща. Когато станеш президент на една държава, ще четеш и Конституция и новата демократична история на България.Хубава бедност, трети в Европа по растеж“, уточни още Марков. 

„Няма вода в Перник, а нима нямаше пожари в Атина, нима нямаше пожари в Австралия.Какво като държавния глава гласува вот на недоверие на българското правителство. То да му отговори със същото. Да остави решаването на водата в Перник и да каже тук Борисов: „Свалям доверието от българския президент“. Само това оставаше“, допълни още депутатът от ГЕРБ. 

„Ние, парламентарната група на ГЕРБ можем, но не казваме ,че сваляме доверието си от българския държавен глава, защото уважаваме неговия избор, независимо, че е без машинно гласуване. Безмашинно го избраха. Същият ден Борисов го поздрави“, допълни още народният представител от ПГ на ГЕРБ.

Според него премиерът превъзхожда президента с едно много важно нещо. „Обичлив човек е. Той отиде и каза, че обича еднакво Меркел и антипода й Орбан. В Америка каза нещо нечувано, че обича и републиканците и душманите им демократите. Премиерът каза, че обича всички еднакво – всички кметове“, допълни депутатът от ГЕРБ.

„Президентът заяви, че тези, които са избрали ГЕРБ, не са морални – неморални ли са хората в София, Габрово, Враца, Кюстендил, Пловдив и Дупница“, попита депутатът.„Много съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава. Ние не злорадстваме и не му се радваме за тази груба грешка. От ГЕРБ вече не считаме Радев за президент на целия народ. ГЕРБ ще върви напред и без, и въпреки президента“, завърши Георги Марков.

Източници: „Епицентър“, „Сега“

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram